SISME ALS APENINS
Un potent terratrèmol causa almenys 241 morts al centre d'Itàlia
Els equips de rescat busquen centenars de desapareguts entre la runa d'una desena de pobles destruïts
"Itàlia és una família masegada, però que no s'atura", proclama el primer ministre, Matteo Renzi

undefined35278626 rescuers search through debris following an earthquake in pe160824214820 /
La vida d'una desena de pobles dels Apenins italians, ubicats a les regions del Laci, les Marques i l'Úmbria, s'ha aturat a les 3.36 hores de la matinada aquest dimecres, a causa d'un sisme de 6 graus en l'escala Ritcher al centre d'Itàlia, que ha provocat almenys 241 morts -una espanyola de 25 anys, entre ells- i desenes de ferits, segons el recompte provisional difós aquesta nit pel primer ministre italià, Matteo Renzi. Un escenari apocalíptic al qual se sumen un nombre encara desconegut de cases i edificis destruïts, centenars de desapareguts i, almenys, 1.500 desplaçats.
Aquests últims s'han vist obligats a abandonar casa seva de la nit al dia i instal·lar-se en cases de familiars i amics, o als campaments organitzats per la Protecció Civil d'Itàlia. La geologia de la zona, alguns ponts caiguts i la tipologia de les construccions de la zona --edificis antics construïts sobre barrancs-- han fet més difícils les tasques de rescat dels socorristes, alguns dels quals han hagut de furgar manualment entre la runa per no provocar altres enderrocs. La majoria dels ferits han sigut trasllats als hospitals de Rieti i d'Ascoli Piceno, les ciutats més pròximes.
Amatrice, situada a la regió de les Marques i considerada un dels pobles més bonics dels Apenins, ha sigut un dels més afectats pel mortífer terratrèmol. "La meitat de la localitat ja no existeix, la gent està sota la runa", ha dit l'alcalde, Sergio Pirozzi. A l'escenari de la tragèdia, a través dels edificis, s'hi veien llits coberts amb restes de teules, totxos i taules de menjador plenes de fustes. A més, s'ha desplomat la façana de la basílica de Sant Francesc, construïda al segle II, el Museu Cívic, i també ha resultat afectada de gravetat l'església de Sant Agustí, aixecada el 1428.
TURISTES I FAMILIARS SOTA LA RUNA
Un altre dels grans castigats pel terratrèmol i les successives rèpliques --que han continuat durant tota la jornada-- ha sigut el diminut poble de Pescara del Tronto, on els socorristes han buscat durant tot el dia amb desesperació --i cada vegada menys esperança-- un centenar de persones, moltes d'elles turistes i familiars dels residents de visita al lloc. En canvi, dos nens, de 4 i 7 anys, han estat trobats amb vida després d'estar algunes hores sota la runa. "Un terratrèmol així no el sentia des de feia dècades'", ha afirmat Ileana, una habitant, que s'ha salvat perquè era en un altre poble amb el seu nòvio.
Paradoxalment, tot i ser un dels més pròxims a l'epicentre del terratrèmol, també ha sigut derruït el poble d'Accumuli, però menys en comparació amb els anteriors. Allà hi havia a mig caure tots els edificis de la plaça central, fins i tot el que allotjava la cèl·lula local dels Carabinieri, mentre que unes ampolles deixades sobre les taules d'un cafè desprenien mort i un abandonament precipitat. "El veritable malson ha sigut quan ens hem adonat que les portes no s'obrien", ha explicat a aquest diari Marco Cecchini, un empresari de 61 anys que, a mitja jornada, era un dels pocs que no havien estat evacuats del lloc.
Com ja va passar amb el terratrèmol de L'Aquila, en què el 2009 van perdre la vida més de 300 persones, durant tot el dia s'han produït polèmiques sobre els rescats i la falta de previsió de la catàstrofe. La novetat ha sigut que, en aquest cas, els geòlegs italians també han apuntat el dit contra els ciutadans. "Almenys 24 milions d'italians viuen en àrees d'elevat risc sísmic. Però entre el 20% i 50% de les morts es produeixen per errors durant els terratrèmols", ha dit Francesco Peduto, president del Consell Nacional dels Geòlegs Italians. "Fa anys que diem que a Itàlia hi falta cultura i prevenció", ha afegit.
Notícies relacionades"Itàlia és avui una família masegada, però que no s'atura", ha respost, per la seva banda, Renzi, durant una conferència des de Rieti. Tot i així, el sistema d'emergència de Protecció Civil, de l'Exèrcit italià, de la Policia i dels Bombers, s'ha posat en marxa a primeres hores de la matinada, així com han estat moltíssims els voluntaris que han ofert ajuda. Tants que, des del matí, les ràdios italianes han transmès la informació que no calia anar als llocs del desastre per donar sang, sinó que els interessats ho podien fera a la seva ciutat de residència. Cosa que no ha impedit que molts hospitals de la zona es veiessin a la vora del col·lapse, alguns també a causa dels danys registrats durant el sisme.
Mentrestant, els desplaçats es reunien a les localitats menys afectades, als camps i als jardins, molts d'ells tancant-se al cotxe amb totes les seves pertinences. Algunes famílies es feien càrrec de fills de veïns i parents, mentre els adults s'amagaven llàgrimes impotents. Així doncs, aquesta vegada, la natura ha sigut el botxí més cruel, en aquesta zona on ho tenia més fàcil, perquè convergeixen dues inquietes plaques teutòniques: l'Africana i l'Eurasiàtica.
- Dos grups d’experts reformaran la DGAIA en un termini de tres mesos
- Accident Una persona morta al centre comercial Via Sabadell en desprendre's un plafó de formigó d'una botiga
- L’atropellament revifa el malestar veïnal a Cornellà pel trànsit
- Funció pública El Govern central promet als funcionaris pagar-los «ben aviat» la pujada salarial del 0,5% que els deu des de l’any passat
- Sinistralitat viària Catalunya tindrà sis nous radars autònoms per a les carreteres amb més accidents de trànsit