El pare del soldat musulmà a Trump: "¡Vostè no ha sacrificat res ni ningú!"

Khizr Khan va electritzar amb un emotiu discurs el públic de la convenció demòcrata

El pare d’un soldat musulmà nord-americà mort a l’Iraq diu a Trump: Vostè no ha sacrificat res. / periodico

3
Es llegeix en minuts

La història de Humayun S.M. Khan, un soldat musulmà que va morir a l'Iraq, explicada avui pel seu pare a la Convenció Demòcrata, ha confrontat el rancor expressat pel candidat presidencial republicà Donald Trump, que proposa prohibir l'entrada dels musulmans als Estats Units.

"El nostre fill, Humayun, tenia el somni de ser un advocat militar. Aquells somnis els va deixar de banda el dia que va sacrificar la seva vida per salvar els seus companys militars", ha explicat Khizr M. Khan, el pare del soldat mort a la Convenció Demòcrata, que acaba avui a Filadèlfia (Pennsilvània).

Quan estava en una missió al nord de Bagdad, el juny de 2004, el capità Humayun S.M.Khan va fer retrocedir tota la seva tropa i es va assegurar que estaven salvats, però un cotxe bomba va esclatar, va acabar amb la seva vida i el va convertir en un dels 14 nord-americans militars musulmans morts després dels atacs de l'11 de setembre.

Vegeu aquí el discurs complet.

Avui el seu pare ha llançat un fort al·legat en contra de Donald Trump des de l'escenari de la Convenció Demòcrata, que ha designat oficialment Hillary Clinton com a candidata presidencial.

"Si fos per Donald Trump, ell (el meu fill) no hauria viscut mai als Estats Units", va subratllar M. Khan acompanyat de la seva dona i en referència a la proposta del magnat per prohibir l'entrada als EUA dels musulmans amb l'objectiu de combatre grups terroristes com l'Estat Islàmic (EI).

"Donald Trump, vostè està demanant als nord-americans que confiïn en vostè amb el seu futur. Deixi'm que li pregunti: ¿Ha llegit la constitució dels Estats Units? Amb molt de gust li deixo la meva còpia. En aquest document busqui les paraules 'llibertat' i 'igualtat davant la llei'", va dir M. Khan amb una còpia de la Constitució a la mà.

D'aquesta manera, el musulmà s'ha dirigit a Trump per preguntar-li si alguna vegada havia estat al cementiri d'Arlington, establert com a cementiri nacional el 1864, durant la guerra civil nord-americana, i on descansen més de 400.000 soldats nord-americans i les seves famílies.

"Vagi a buscar entre les tombes dels patriotes valents que van morir en defensa dels Estats Units, hi veurà tots els credos, gèneres i ètnies", ha demanat a Trump el pare del militar mort.

"Vostè no ha sacrificat res ni ningú", ha ressaltat Khan, que va rebre una gran ovació del públic i el testimoni del qual ha guanyat gran popularitat a les xarxes socials.

La intervenció de M. Khan gairebé ha eclipsat una de les intervencions estel·lars de la nit, la de John Allen, exenviat especial dels EUA per a la coalició internacional contra l'Estat Islàmic i que ha expressat el seu suport a Clinton, a qui considera la persona més ben preparada per dirigir les Forces Armades.

"El que està en joc és enorme. No ens hem i no podem quedar-nos al marge" ha destacat avui Allen, també excap de les tropes de l'OTAN a l'Afganistan i que ha aparegut sobre l'escenari envoltat d'una desena de veterans de guerra.

"Sé que amb ella (Clinton) com la nostra comandanta en cap, les nostres relacions internacionals no es reduiran a una transacció de negocis. Sé que les nostres Forces Armades no es convertiran en un instrument de tortura i no cometran assassinats o altres activitats il·legals", ha afegit el prestigiós exmilitar.

Interromput per crits de "U-S-A" i "no més guerres", Allen ha fet referència, sense anomenar-lo, a Trump, que ha suggerit que si és president usarà la tortura per interrogar sospitosos de terrorisme.

Els demòcrates no van reservar un dia específic per parlar de seguretat, a diferència dels republicans en la seva convenció celebrada la setmana passada a Cleveland (Ohio).

D'aquesta forma, els testimonis s'han anat intercalant amb la intervenció ahir de l'exsecretari de Defensa Leon Panetta, que va carregar contra Trump i va dir que els nord-americans mereixen un comandant en cap "seriós" com Clinton.

Notícies relacionades

D'aquesta forma, els alts càrrecs de l'Exèrcit es van dedicar a alabar els coneixements militars de Clinton, que durant el seu temps com a secretària d'Estat (2009-2013) va demostrar estar decidida a defensar la influència nord-americana en el món i va exhibir més ambició intervencionista que el seu cap, el president Barack Obama.

Però, als testimonis dels comandaments militars, s'hi han unit unes entendridores paraules com les de Khizr M. Khan, que s'ha convertit sense voler-ho en un dels protagonistes de la Convenció Demòcrata.