Kaine, el perfecte escuder per a Clinton

L'aspirant a vicepresident és senador, parla amb fluïdesa castellà i presideix una institució dedicada a millorar els llaços entre EUA i Espanya

La seva moderació provoca dubtes als progressistes però pot ajudar amb alguns republicans

-FOTODELDIA- MIA01 MIAMI (ESTADOS UNIDOS) 24/07/2016.- La virtual candidata demócrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton (d), presenta a su candidato a la Vicepresidencia, Tim Kaine, durante un acto de campaña en la Universidad Internacional de Florida en Miami, EEUU, el 23 de julio de 2016. EFE/Rhona Wise

-FOTODELDIA- MIA01 MIAMI (ESTADOS UNIDOS) 24/07/2016.- La virtual candidata demócrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton (d), presenta a su candidato a la Vicepresidencia, Tim Kaine, durante un acto de campaña en la Universidad Internacional de Florida en Miami, EEUU, el 23 de julio de 2016. EFE/Rhona Wise / RHONA WISE (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Tim Kaine el precedeix la fama d'“avorrit”. Fins i tot va fer bromar amb ella Hillary Clinton abans d'anunciar la seva selecció del senador i exgovernador de Virginia com a candidat a vicepresident, dient “adoro això d'ell”. Però ja avisaven els reporters que han cobert en Capitol Hill l'antic advocat de drets civils de 58 anys amb una trajectoria política de més de dues dècades que aquesta era una reputació infundada. I dissabte, a la Florida International University de Miami, en el primer acte conjunt del 'ticket' presidencial demòcrata, Kaine va enterrar definitivament la idea.

Massa moderat per a l'ala més progressista del partit demòcrata, suficient per poder atraure republicans també moderats que veuen impossible votar Donald Trump, Kaine es presenta sobre el paper com un dos ideal per a Clinton. Projecta una imatge d'autenticitat que esquiva la candidata. Hi ha poca màcula per trobar en les seves credencials polítiques, tot i que Trump i els republicans han començat immediatament a qüestionar-lo per regals per valor de més de 200.000 dòlars que va acceptar, legalment, quan era vicegovernador i governador de Virginia. I sense perdre el somriure i el seu confés optimisme però mostrant el que Clinton ha definit com una “medul·la d'acer”, es confirma com un “happy warrior” (guerrer feliç) i està disposat a fer la feina de gos de presa contra Trump i Mike Pence. Ho va demostrar ja dissabte aprofitant el seu discurs de presentació per reclamar al multimilionari novaiorquès que faci públiques les seves declaracions d'impostos.

Kaine té més actius al seu balanç. President de l'US-Spain Council, que promociona el reforçament de llaços entre EUA i Espanya, és el primer candidat d'un gran partit que parla amb enorme fluïdesa l'espanyol, que va aprendre a principis dels anys 80, quan va aparcar temporalment els seus estudis aHarvard per a marxar a Hondures de missió amb els jesuïtes. No és casual que es presentés a Florida, un estat amb important població hispana que un any més tornarà a ser determinant, ni que posés el focus en la promesa d'una proposta de reforma de les lleis d'immigració en els 100 primers dies de mandat ni que esquitxés bona part del seu discurs de frases en espanyol. I l'Associació Nacional del Rifle el detesta pel seu rècord a favor de reforçar el control d'armes, una dèria reforçada des que com a governador va viure la matança de Virginia Tech el 2007.

PROISRAELIÀ

Notícies relacionades

Falcó com Clinton en qüestions de política exterior i com ella “decididament pro-Israel”, el seu encaix en el puzle d'un partit demòcrata que ha demostrat les seves fractures en les disputades primàries amb el senador Bernie Sanders, no obstant, dista de ser perfecte. Corre el risc de ser vist, com l'exsecretària d'Estat, com a representació de l'status quo. I per més que la candidata i ell mateix insistissin dissabte a repetir la paraula 'progressista', la seva postura a favor de relaxar les regulacions als grans bancs i la seva defensa dels tractats de lliure comerç l'enfronten a aquesta ala del partit (encara que tot apunta que, com ha fet Clinton, ara posarà peròs a l'Aliança Trans Pacífica).

Profundament catòlic i oposat “personalment” tant a l'avortament com a la pena de mort, Kaine, casat i pare de tres fills, desperta també recels entre alguns demòcrates en matèries socials, i encara que ha aparcat les seves creences a l'hora de governar i legislar també ha promogut iniciatives vinculades, per exemple, a l'abstinència sexual.