CANVIS AL REGNE UNIT

May desafia Europa amb un front negociador d'euroescèptics

Johnson, Davis i Fox defensen el nacionalisme populista de la dreta més conservadora

La primera ministra liquida l''era Cameron' i imprimeix un gir dretà al Gabinet

mbenach34696332 newly appointed foreign secretary boris johnson addresses st160714200656 / ANDREW MATTHEWS

mbenach34696332 newly appointed foreign secretary boris johnson addresses st160714200656
mbenach34689506 british conservative party member of parliament liam fox arr160714200649
mbenach34698991 british secretary of state for exiting the european union  b160714200707

/

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May s'ha equipat d'una força de xoc per negociar amb Europa el futur del Regne Unit. 'Brexit' serà realment 'brexit', tal com va prometre. Boris Johnson, David Davis i Liam Fox conformen el triumvirat encarregat de treure els britànics de la Unió Europea (UE). Tres impenitents euroescèptics que defensen el nacionalisme populista de la dreta més conservadora. “Hem de concentrar-nos a remodelar el perfil global de la Gran Bretanya, com un gran jugador global”, va declarar Johnson en el seu primer dia en el càrrec. “Hi ha una diferència enorme entre deixar la Unió Europea i les nostres relacions amb Europa, que s'intensificaran”, va afegir.

L'exalcalde de Londres coneix Brussel·les, on va treballar uns quants anys com a periodista i encara recorden els seus articles desacreditant la institució. Parla tres idiomes i és el més cosmopolita del trio, encara que no posseeix experiència ministerial. Ell és, en principi, qui estarà al capdavant de les gestions amb la UE. Existeix, però, un departament de nova creació, un ministeri dedicat exclusivament al 'brexit', dirigit per Davis, que coordinarà i prendrà les decisions de la sortida.

Davis, de 67 anys, és un veterà euròfob, que va ser secretari d'Estat per a Afers Europeus. Va mirar el 2005 de ser elegit líder del Partit Conservador, però la victòria va ser per a David Cameron. Al llarg de la seva carrera ha demanat el restabliment de la pena de mort i ha militat contra l'adopció per part de les parelles homosexuals. El seu model per al futur dels britànics no és Suïssa o Noruega, sinó “més aviat el Canadà”.

Fox, un altre veterà de la dreta dura dels conservadors, ha quedat al capdavant d'un nou departament, el Ministeri de Comerç Internacional, que tindrà la tasca d'establir llaços comercials entre la resta del món, al marge de la UE. Convençut atlantista, amb bons contactes als Estats Units, admirador incondicional de Margaret Thatcher, va haver de dimitir com a ministre de Defensa el 2011. En el seu historial polític figura el vot contra el matrimoni gai i la petició de processar al diari 'The Guardian' per haver publicat les filtracions d'Edward Snowden.

DIFÍCILS RELACIONS PERSONALS

Hi ha dubtes i especulacions sobre com funcionarà l'equip de tres i en particular la relació entre Johnson i Davis. Alguns creuen que May, astutament, ha posat en mans de prominents defensors del 'brexit' el procés de sortida, de manera que no puguin culpar-la davant un eventual fracàs de les negociacions.

Notícies relacionades

La remodelació de May ha deixat molts més cadàvers polítics del previst a l'alfombra de Downing Street. La primera ministra ha liquidat d'un cop de ploma l'era Cameron. May va cessar sense contemplacions el ministre de Finances, George Osborne, substituït per Philip Hammond; el titular de Justícia, Michael Gove, Oliver Letwin, cap de l'Oficina del Gabinet, tres peces fonamentals en l'equip del seu antecessor.

També va acomiadar els responsables d'Educació, Cultura, Treball i Pensions i Irlanda del Nord. Al Gabinet format per 23 membres hi ha un total de set dones. La rival que va renunciar al lideratge 'tory' i li va cedir el pas, Andrea Leadson, va ser recompensada amb la cartera de Medi Ambient. El de May és un Gabinet més innovador del  que s'esperava i també més inclinat a la dreta que l'anterior.