La designació de Johnson com a ministre d'Exteriors britànic genera gran controvèrsia a Europa

El cap de la diplomàcia francesa l'ha acusat de "mentir molt" durant la campanya del 'brexit', i l'alemany, d'haver sigut un "irresponsable"

kamor34694496 boris johnson leaves 10 downing street after being appointed160714113713

kamor34694496 boris johnson leaves 10 downing street after being appointed160714113713 / Steve Parsons

2
Es llegeix en minuts

La designació de Boris Johnson com a ministre d'Afers Estrangers britànic ha generat gran controvèrsia a Europa. A França, el cap de la diplomàcia, Jean-Marc Ayrault, ha recordat que l'exalcalde de Londres "ha mentit molt", en referència a la campanya que va fer a favor del 'brexit'.

"No estic gens inquiet... però ja coneixen quin és el seu estil, el seu mètode", ha dit Ayrault. El ministre francès ha afirmat que espera tenir un interlocutor "clar, creïble i fiable".

També ha sigut molt crític amb Johnson el ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, que ha acusat implícitament el seu homòleg britànic d'haver-se comportat de manera irresponsable després del referèndum celebrat el 23 de juny al Regne Unit. Declaracions que va fer dimecres, poc abans de donar-se a conèixer la designació de Johnson.

"Hi ha responsables polítics que han arrossegat el país al 'brexit' per després, un cop que la decisió havia sigut presa, anar-se'n, i en lloc d'assumir les seves responsabilitats anar-se'n a jugar a criquet", va dir Steinmeier. "Francament, ho trobo escandalós", va afegir.

El president del Parlament Europeu, el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, ha dit que amb la designació de Johnson tem un "perillós cercle viciós" per a la Unió Europea, i el portaveu del departament d'Estat dels EUA, Mark Toner, ha afirmat que Washington està impacient per treballar amb el nou cap de la diplomàcia britànica.

HUMOR BRITÀNIC

La premsa alemanya, per la seva banda, ha criticat obertament i de forma burleta i irònica la designació del nou ministre d'Exteriors del Regne Unit, i ha qualificat la decisió d'"humor britànic" o "broma".

El setmanari 'Der Spiegel' ha titulat a la seva pàgina web: "'House of Cards' a la Gran Bretanya", en referència a la popular sèrie de televisió nord-americana que tracta sobre el costat més fosc del poder polític. 

El diari 'Süddeutsche Zeitung' afirma que és increïble que "Mr. Brexit s'hagi convertit en el ministre britànic d'Afers Estrangers. És l'humor britànic", ha escrit. El setmanari 'Die Zeit', per la seva banda, també parla de "decisió sorprenent", i el rotatiu 'Berliner Zeitung' afirma que ha sigut "una verdadera sorpresa".

El conservador 'Die Welt' recorda que Johnson va qualificar la candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hilary Clinton, d'"infermera sàdica" i que va comparar la Unió Europea amb Hitler.

TREBALLAR ESTRETAMENT

Notícies relacionades

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha revelat que ha convidat la flamant primera ministra britànica, Theresa May, a reunir-se amb ella a Berlín. "El nostre deure és treballar estretament amb els governs dels nostres països aliats", ha dit Merkel a Bixkek, capital del Kirguizistan, on està de viatge oficial.

La dirigent alemanya ha dit que va telefonar dimecres a la nit a May per convidar-la a Berlín. A diferència de la premsa del seu país, Merkel ha evitat pronunciar-se sobre el nomenament de Johnson.