EL DILEMA EUROPEU

Els fundadors de la UE demanen accelerar l'adéu del Regne Unit

Alemanya, França, Bèlgica, Holanda, Itàlia i Luxemburg reclamen iniciar les negociacions del 'brexit'

Els líders de la diplomàcia carreguen contra el populisme per evitar un efecte contagi i parlen d'una Europa "més flexible"

berlin

berlin / JOHN MACDOUGALL (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Ningú ens prendrà Europa”. Així de contundent s'ha mostrat el ministre d'Afers Exteriors alemany, el socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, després de reunir-se amb els caps de la diplomàcia d'altres estats de la Unió Europea (UE). En una reunió d'urgència celebrada avui a Berlín, els representants d'Alemanya, França, Bèlgica, Itàlia, Holanda i Luxemburg han començat a traçar el nou rumb del projecte europeu després que dijous el Regne Unit votés a favor del 'brexit' i han demanat que s'accelerin les negociacions per a l'adéu britànic.

El seu homòlog francès, Jean-Marc Ayrault, ha reiterat el dur missatge que la cúpula de la UE va llançar ahir a l'instar per unes negociacions ràpides perquè els britànics es quedin fora de l'ideal comunitari nascut el 1993 i ha remarcat que hi haurà “dures pressions” al 'premier' conservador, David Cameron, en la reunió de dimarts. Les seves declaracions van en la línia del que apuntava ahir pel president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, partidari que el divorci sigui “ràpid” i s'iniciï com més aviat millor.

EVITAR L'EFECTE CONTAGI

Steinmeier també ha volgut llançar un senyal clar contra els partits euroescèptics populistes que han fet del 'brexit' una victòria dels seus ideals. “Estem en una situació que no admet histèria ni paràlisi”, ha afegit, per intentar evitar un efecte contagi. Les seves paraules responen també a l'alegria exhibida ahir per formacions de la ultradreta europea com el Front Nacional francès de Marine Le Pen o el Partit per la Llibertat holandès de Geert Wilders, que ja van demanar tenir el seu propi referèndum per acomiadar-se de Brussel·les.

CAP A UNA UE "FLEXIBLE"

Didier Reynders, ministre d'Exteriors de Bèlgica, ha advocat per "fer més amb alguns socis o amb els 27 països", mentre que el seu homòleg holandès, Bert Koenders, ha apuntat a la recerca de noves formes de cooperació "constructives i innovadores". En aquest sentit, el diari alemany 'Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung' ha avançat que Berlín i París ja han confeccionat un document conjunt en què es proposava una UE "flexible".

Els ministres d'Exteriors de França i AlemanyaJean-Marc Ayrault Frank-Walter Steinmeier, tenen previst presentar precisament en aquesta reunió als seus homòlegs d'Itàlia, Holanda, Luxemburg i Bèlgica el pla que crear una "Unió flexible" després del 'brexit'.

Aquest text admet que alguns Estats membres es mostren reticents a seguir aprofundint en la integració i que la UE els ha de permetre més llibertat per triar els àmbits en què desitgen estrènyer la cooperació amb els seus socis comunitaris. El rotatiu afegeix que Berlín i París ja volen començar a dibuixar el futur del bloc i a reforçar la UE després de la decisió del Regne Unit d'abandonar la Unió.

"Europa necessita ara orientació. Aquí França i Alemanya hi tenen una responsabilitat especial", assegura Steinmeier en declaracions al rotatiu, i afegeix que és una "obligació comuna" per als dos països treballar perquè no es produeixi una altra sortida de la UE.

MALESTAR D'ESTÒNIA

Notícies relacionades

La reunió dels sis ministres ha provocat recels, i el president d'Estònia, Toomas Hendrik Ilves, ha advertit a través del seu compte a Twitter que, si la unitat dels 27 és ara la prioritat, la cita "dels sis fundadors" no transmet precisament aquest missatge.

La portaveu del Ministeri d'Exteriors alemany, Sawsan Chebli, ha replicat que aquesta trobada no és un "format exclusiu" i el portaveu de l'Executiu, Steffen Seibert, ha destacat que la reunió clau és el Consell Europeu de la setmana que ve i que, mentrestant, s'estan produint múltiples contactes.