TEMPESTA AL REGNE UNIT

El 'brexit' fa créixer la pressió sobre Jeremy Corbyn perquè renunciï al lideratge laborista

Diputats del grup parlamentari l'acusen de no haver fet una bona campanya per la permanència a la UE

Britain’s opposition Labour party leader, Jeremy Corbyn, speaks during a media interview on Abingdon Green, oppostie the Houses of Parliament, in central London, Britain June 24, 2016.       REUTERS/Toby Melville

Britain’s opposition Labour party leader, Jeremy Corbyn, speaks during a media interview on Abingdon Green, oppostie the Houses of Parliament, in central London, Britain June 24, 2016. REUTERS/Toby Melville / TOBY MELVILLE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

La decisió del Regne Unit de votar a favor del 'brexit' ha desencadenat una tempesta política en el si del Partit Laborista britànic. Diversos diputats han reclamat aquest dissabte la dimissió del seu líder, Jeremy Corbyn, a qui acusen de no haver fet una bona campanya per la permanència a la UE i consideren incapaç de guanyar unes eleccions.

Corbyn, que des de la seva elecció al setembre ha sigut qüestionat pel seu grup parlamentari, tenia previst fer un discurs sobre el futur del partit, encara que ahir va negar en declaracions a Channel Four que pensés dimitir.

El diputat Frank Field ha insistit que "clarament no és la persona adequada per liderar el partit cap a unes eleccions generals, perquè ningú creu que pugui guanyar". L'antic portaveu laborista d'Economia, Chris Leslie, també va instar Corbyn a "reconsiderar la seva posició", i va avançar que recolzaria una moció de confiança al líder.

Dues diputades, Margaret Hodge i Ann Coffey, han plantejat una moció de confiança a Corbyn, al considerar que ha de dimitir pel seu pobre paper en la campanya del referèndum sobre la permanència a la UE. El president del grup parlamentari laborista, John Cryer, ha de decidir si accepta la petició de debatre la moció en la reunió de dilluns. Si accepta la sol·licitud, dimarts es podria celebrar una votació secreta dins del grup parlamentari. Segons les regles del partit, si 50 diputats nominen un nou candidat, es pot convocar un altre concurs pel lideratge.

"CONTINUARÉ"

Corbyn va descartar aquest divendres la possibilitat de dimitir i va demanar "unitat" als membres de la seva formació per lluitar contra un dividit Govern conservador. "Continuaré. Estic defensant la unitat, defensant el que el laborisme pot oferir al Regne Unit", va afirmar en una entrevista amb Channel 4.

Notícies relacionades

Jeremy Corbyn, socialdemòcrata i crític amb el projecte neoliberal europeu -encara que durant la campanya va defensar la línia oficial favorable a la permanència a la UE-, va ser elegit líder dels laboristes el 12 de setembre amb suport de les bases del partit però sense el recolzament del grup parlamentari, que des del principi ha intentat desestabilitzar-lo.

El líder laborista ha rebut en canvi el suport d'alguns dels grans sindicats britànics, entre ells Unite i Unison, que han instat el partit a unir-se al voltant del seu líder.