REVÉS A BRUSSEL·LES

Metges Sense Fronteres titlla d'"abdicació històrica" l'acord de la UE amb Turquia sobre refugiats

L'oenagé diu que la situació als camps de Grècia és "vergonyosa" i insta els responsables europeus que "protegeixin els que necessiten ajuda"

mbenach33771071 migrants and refugees sit near the fence during a 160506164901

mbenach33771071 migrants and refugees sit near the fence during a 160506164901 / Gregorio Borgia

1
Es llegeix en minuts

En una carta oberta als governs i institucions europees, Metges Sense Fronteres (MSF) critica amb duresa l'acord al qual ha arribat la UE amb Turquia per frenar el flux de migrants i refugiats, un pacte que l'oenagé qualifica d'"abdicació històrica". 

"En lloc de centrar-se a mitigar la crisi, la UE i els seus Estats membres han decidit, simplement, desentendre-se'n i passar-la a altres", diu la carta que qualifica la crisi actual com "el pitjor desplaçament de persones que ha vist la humanitat en dècades".

"Hem hagut d'atendre fractures d'ossos causades per agents de policia, tractar nens amb ferides al cap per trets de bales de goma i eixugar els ulls a nadons ruixats amb gasos lacrimògens", explica el text que firma Joanne Liu, presidenta internacional de MSF.

L'acord entre Brussel·les i la UE preveu la devolució a Turquia de tot migrant o refugiat que hagi arribat a Grècia des del 20 de març i que no hagi fet una sol·licitud d'asil o la sol·licitud hagi sigut rebutjada. Com a contrapartida, la UE ha acceptat pagar milers de milions d'euros a Ankara. El pla introdueix la fórmula que per cada sirià tornat de les illes gregues, els estats membres acolliran un altre sirià directament del territori turc, fins a un màxim de 72.000.

MISSATGE PREOCUPANT

"Amb aquest acord es corre el risc d'enviar un missatge preocupant a la resta del món: els països poden comprar una via d'escapament per no facilitar asil", diu Liu. La presidenta internacional de MSF qualifica de "vergonyosa" la "benvinguda oficial brindada per Europa a les persones atrapades a Grècia".

Notícies relacionades

En els camp de refugiats "les dones tenen por d'anar al lavabo quan cau la nit, les mares supliquen llet de fórmula per alimentar els nadons, i homes de totes les edats perden la seva dignitat lluitant per restes de menjar". 

Abans de finalitzar la carta demanant als responsables europeus que procurin "protecció als que necessiten ajuda", Liu llança la següent pregunta: "¿Tant de temps ha passat des de la segona guerra mundial que ja han oblidat que la fugida de la violència i de la persecució quan no hi ha una altra opció és una de les necessitats humanes més bàsiques?".