Trump incita a la islamofòbia amb un discurs ple de falsedats

El candidat republicà explota la por al terrorisme després de la matança d'Orlando

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at Saint Anselm College Monday, June 13, 2016, in Manchester, N.H. (AP Photo/Jim Cole)

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at Saint Anselm College Monday, June 13, 2016, in Manchester, N.H. (AP Photo/Jim Cole) / Jim Cole (AP)

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / ORLANDO

Amb la terrible massacre d'Orlando com a rerefons, Donald Trump ha tornat a explotar la por al terrorisme islàmic amb una ferotge diatriba contra els musulmans. El candidat republicà a la presidència ha renovat la seva promesa per prohibir temporalment l'entrada al país als musulmans procedents de regions amb una “amb una història de terrorisme”, una mesura que atempta contra el pluralisme de la societat nord-americana i el principi de no discriminació per motius religiosos. Però aquesta vegada ha anat més enllà, al responsabilitzar els musulmans dels Estats Units d'encobrir els radicals i permetre crims com els d'Orlando i San Bernardino.

El multimilionari novaiorquès ha parlat gairebé a la mateixa hora en què milers de persones es concentraven al centre d'Orlando per recordar en una vetlla els 49 morts i les desenes de ferits que va deixar el tiroteig de diumenge passat en una discoteca gai de la ciutat. “No podem deixar que milers i milers de persones, moltes de les quals comparteixen la mateixa mentalitat que aquest salvatge assassí, segueixin entrant al nostre país”, va dir en un discurs en una universitat de Nou Hampshire. “Si no ens posem durs, si no som intel·ligents i ràpids, deixarem de tenir un país”, va afegir en to apocalíptic, abans de prometre que suspendrà la immigració musulmana de tots aquells països “amb una història provada de terrorisme” contra els EUA i els seus aliats.

El seu discurs va estar ple de falsetats i exageracions, una constant en la seva retòrica quotidiana, descrita ahir mateix pel mític periodista del 'Washington Post' Carl Bernstein com a “neofeixista”. Trump va dir que Omar Mateen, el pistoler del club Pulse, “va néixer afganès, de pares afganesos que van immigrar als EUA”. Però la veritat és que va néixer a Nova York i era ciutadà nord-americà de ple dret.

En el seu imparable encoratjament de la islamofòbia, el magnat va convertir en còmplices del terrorisme els prop de tres milions de musulmans nord-americans. “Els musulmans han de treballar amb nosaltres”, va afirmar. “Saben el que està passant. Saben que (Mateen) era dolent. Sabien que la gent de San Bernardino era dolenta. ¿Però sabeu què? No els van entregar a la policia”.

Una bona part del discurs la va dedicar a fustigar la seva rival al novembre, la demòcrata Hillary Clinton, que en una al·locució pronunciada hores abans va dir que “la inflamatòria retòrica antimusulmana” no fa més que soscavar els esforços dels EUA per cooperar amb el món musulmà en la lluita contra el terrorisme. “Segons el pla de Clinton, admetrem centenars de milers de refugiats del Pròxim Orient sense cap sistema per controlar qui entra i prevenir la radicalització dels nens”. Clinton és partidària d'augmentar a 65.000 el nombre de refugiats sirians admesos als EUA dels 10.000 actuals promesos per Obama.

Notícies relacionades

Però Trump va parlar com si una onada incontrolada de refugiats estigués envaint el país, en la millor tradició de la ultradreta europea. “Hem d'aturar l'increïble flux de refugiats sirians”, va assegurar. La realitat no s'assembla gens a aquest escenari. Els EUA han sigut fins ara un dels països més rancis en l'acollida dels sirians que fugen de la guerra.

Cada sol·licitud triga entre 18 i 24 mesos a ser acceptada i cada sol·licitant d'asil és investigat per diverses agències de seguretat, i és sotmès a més a diverses entrevistes. Entre l'octubre i el maig van entrar al país només 2.835 persones, menys d'un terç de les 10.000 promeses per Obama abans que acabi l'any fiscal al setembre.