Una dona a l'ombra "molt tradicional"

Eslovena d'origen i model de carrera, Melania Trump aspira a ser com les primeres dames de fa mig segle

Donald Trump, amb la seva dona, Melania, després del debat amb els altres candidats, dijous.

Donald Trump, amb la seva dona, Melania, després del debat amb els altres candidats, dijous. / AFP / MANDEL NGAN

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En a penes mig any podria convertir-se en la primera dama dels Estats Units, però Melania Trump segueix sent una gran incògnita per als nord-americans. En la campanya ha sigut gairebé invisible. No va concedir la seva primera entrevista fins al setembre, tres mesos després de l'inici de la campanya del magnat, i van haver de passar-ne dos més per escoltar-la en un míting.

“¿Potser no és el millor?”, va dir a Wisconsin amb un marcat accent eslau al·ludint al seu marit. “Serà el millor president de la història. Us estimem”. Això va ser tot. Reservada i de poques paraules, Melania és una dona a l'ombra. En les entrevistes tendeix a aparèixer dos passets darrere del seu marit, tan empolainada i hieràtica com un androide de Blade Runner.

Poc interès per la política

Nascuda a Eslovènia fa 46 anys, ha deixat que sigui la seva fillastra Invanka Trump la que assumeixi la missió d'humanitzar el seu marit en la campanya. La política mai li va interessar massa i sembla prioritzar el paper de mare. “Tinc les mans plenes amb els meus dos nens: el meu nen gran i el meu nen petit”, sol dir per explicar la seva escassa participació en la campanya.

Melania presumeix de no tenir mainadera per al seu fill, Barron William Trump, el més petit dels cinc fills del novaiorquès, 24 anys més gran que ella. Però sí que té una secretària personal i un cuiner. “Això és tot”, va explicar amb orgull a la revista britànica CQ. “Ho faig tot jo. Aquestes hores amb el teu fill són verdaderament importants”.

Per estar casada amb un populista que ha fet carrera gràcies a la seva retòrica furibunda contra els immigrants, Melania podria convertir-se en la primera immigrant a arribar a la Casa Blanca des de Louisa Adams, l'esposa britànica de John Quincy Adams (1825-1829). També seria la primera originària d'un país comunista (l'ex-Iugoslàvia) i la primera a posar despullada en una revista. (L'ultraconservador Ted Cruz va mirar d'explotar-ho políticament fins que Trump va contraatacar atacant a la seva dona).

Melania, no obstant, no sembla tenir cap intenció de trencar motllos ni fustigar la moral puritana dels EUA. La seva carrera de model està aparcada i no aspira a ser una primera dama poderosa com Nancy Reagan ni políticament activa i ambiciosa com Hillary Clinton.

“Jo seré molt tradicional. Com Betty Ford o Jakie Kennedy. Jo el recolzaré”, va explicar l'any passat. Aquells rols que existien en temps de Camelot, els ha reproduït a casa. “Tots dos coneixem les nostres obligacions”, va dir en una altra entrevista al parlar sobre el seu fill. “Jo no volia que ell canviés bolquers ni que el posés al llit”. Tot fa indicar que la lluita per la igualtat no tindrà en Melania la seva pròxima heroïna.

Es van conèixer en una festa

Abans de conèixer Trump a Nova York durant una festa organitzada pel propietari d'una agència de models, Melania va ser una dona independent i de món. Va néixer a Sevnica, un poble iugoslau de 17.000 habitants. El seu pare va ser xòfer de l'alcalde i més tard propietari d'un concessionari de cotxes. La seva mare, modista o dissenyadora de roba, segons les versions.

Amb 16 anys, va aparèixer per primera vegada en un anunci i als 18 se'n va anar a Milà per començar la seva carrera a les passarel·les després de ser descoberta per un fotògraf. Mai va ser una top, però va treballar a París i Milà abans de mudar-se a Nova York el 1998. Ha sigut portada a Harper’s Bazaar, va posar en bikini per a Vogue i despullada per a CQ.

Quan Trump la va conèixer el 1998, no va voler donar-li el telèfon perquè el magnat anava aquell dia amb una altra parella i coneixia la seva fama de donjoan. Però la finta inicial va durar només una setmana. Després de set anys de relació, es van casar a Palm Beach el 2005. Ella vestida amb un Dior de 100.000 dòlars i 1.500 vidres col·locats a mà. “El sexe és increïble, ho fem almenys una vegada al dia”, li va explicar al locutor Howard Stern ja fa més de 15 anys. 

Els que la coneixen, diuen que Melania no és tonta. Entre altres coses, parla quatre idiomes i es va llicenciar en Disseny i Arquitectura, però tampoc és una intel·lectual. Els seus hobbies són el pilates i les revistes. Recolza el seu marit en immigració ("jo vaig complir amb la llei, mai vaig pensar a quedar-me aquí sense papers"), però diu no sempre estar d'acord amb ell. "Sóc jo mateixa i li dic el que penso", va explicar a la CNN.

Notícies relacionades

On sí coincideixen és en els gustos ostentosos de nou-ric, a mig camí entre Versalles i l'interiorista de Gaddafi col·locat d'àcid. "Ella és també seductorament opaca", va escriure recentment la periodista Julia Ioffe a CQ. "Et busca la mirada i emfàticament repeteix afirmacions i banalitats populars”. Després de publicar el perfil, a Loffe li van ploure una infinitat d'atacs de partidaris de Trump, molts d'ells antisemites, segons ha denunciat.

Melania va reaccionar com hauria reaccionat el seu marit: l'article “és un altre exemple de la deshonestedat dels mitjans i la seva manera esbiaixada d'informar”, va escriure a Twitter.