COMICIS AL REGNE UNIT

El laborista Sadiq Khan, a un pas de convertir-se en el nou alcalde de Londres

Els sondejos auguren la victòria del que seria el primer alcalde musulmà de la capital britànica, governada durant vuit anys pel conservador Boris Johnson

Nicola Sturgeon espera consolidar la majoria absoluta dels independentistes a Escòcia

  / EFE / HANNAH MCKAY

 
mbenach33769547 wol01 londres  reino unido  05 05 2016   el candid160505105212
mbenach33761188 glg07 glasgow  reino unido  04 05 2016   la l der 160505102705
mbenach33769557 fac02 londres  reino unido  05 05 2016   el primer160505102659

/

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els britànics estan citats aquest dijous a les urnes, des de les set del matí i fins a les deu de la nit, en unes eleccions regionals i locals en què es renovarà el Parlament d'Escòcia i les Assemblees de Gal·les Irlanda del Nord. També s'elegiran nous alcaldes a les ciutats de Londres, Liverpool, Bristol i Saldof i en 124 autoritats locals d'Anglaterra amb uns 2.800 càrrecs de regidors. En la jornada electoral, la primera des de les eleccions generals celebrades el maig de l'any passat que van guanyar els conservadors per majoria, es decidiran a més dos escons al Parlament de Westminster, tots dos fins ara en mans dels laboristes, que els haurien de conservar. 

Els comicis són la primera prova de foc per al controvertit líder laborista, Jeremy Corbyn, en el càrrec des del setembre passat. Sota pressió, per les acusacions d'antisemitisme, que ja han portat a la suspensió d'una cinquantena dels seus membres del partit, Corbyn va demanar aquest dimecres a Gal·les als votants que “enviïn un missatge” als conservadors, per fer-los pagar pels danys que està causant la retallada en els serveis públics.

El gran trofeu que avui poden aconseguir els laboristes és l'alcaldia de Londres, que, en els dos últims mandats, durant vuit anys, ha estat en mans del conservador Boris Johnson. Els últims sondejos ofereixen un llarg avantatge de 12 punts al candidat del laborisme, Sadiq Khan, que es convertiria en el primer alcalde musulmà de la capital. El resultat dependrà en bona mesura del nivell de participació, que si és baix afavoriria el seu rival. El conservador, Zac Goldsmith, que ha mirat de relacionar Khan amb l'extremisme islàmic, en una campanya qualificada de “racista”, ha rebut el suport de Johnson i de David Cameron. El primer ministre va presentar el milionari Goldsmith en un míting aquesta setmana com “l'home de tots els londinencs”, que no s'han de convertir -va afirmar- en “les rates de laboratori” de les polítiques econòmiques dels laboristes.

JOVES VOTANTS A ESCÒCIA

A Escòcia són quatre milions els cridats a elegir els 129 diputats de Holyrood, el Parlament autonòmic a Edimburg. Per primera vegada podran participar en una elecció autonòmica els joves de 16 i 17 anys. L'edat per votar a la resta del Regne Unit és de 18 anys. Nicola Sturgeon, ministra principal i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), confia renovar el càrrec per cinc anys més i retenir -o fins i tot augmentar- la majoria absoluta i els 69 diputats actuals.

Els laboristes esperen mantenir el control de l'Assemblea de Gal·les, que consta de 60 membres, en l'única institució del Regne Unit on continuen en el poder. Els sondejos, no obstant, revelen una pèrdua de suports per als laboristes, que podria obligar-li a entrar en coalició amb els nacionalistes del Plaid Cymru o els liberals.

EQUILIBRI A BELFAST

Notícies relacionades

No s'esperen grans canvis en l'equilibri de forces de l'Assemblea d'Irlanda del Nord, amb 108 escons, on haurà de continuar el Govern compartit entre el Partit Unionista Democràtic i els republicans del Sinn Féin.

La campanya electoral s'ha barrejat amb la del referèndum sobre la permanència o la sortida de la Unió Europea . En aquest sentit, els resultats que obtingui l'UKIP, el partit euroescèptic per excel·lència, poden ser un indicador de per on respiren els britànics per afrontar la consulta el pròxim 23 de juny.