Corbyn crida els laboristes a votar per la permanència del Regne Unit a la UE

El dirigent afirma que Europa necessita reformes i que Londres ha de lluitar per elles des de dins

mtlopez33534454 jeremy corbyn  leader of britain s labour party de160414131848

mtlopez33534454 jeremy corbyn leader of britain s labour party de160414131848 / Kirsty Wigglesworth

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Jeremy Corbyn ha fet una crida als simpatitzants laboristes perquè votin a favor de la permanència del Regne Unit a Europa en el referèndum del pròxim 23 de juny. En la seva primera intervenció sobre la consulta, el líder de l'oposició, molt crític en el passat amb la UE, ha defensat ara els seus èxits, en un discurs pronunciat a Londres. “Creiem que la Unió Europea ens ha portat inversions, llocs de treball, protecció per als treballadors, els consumidors, el medi ambient i és la millor opció per afrontar els desafiaments a què ens enfrontem al segle XXI en aquest país”. 

Corbyn reconeix que la UE necessita reformes, però el Regne Unit ha de lluitar per elles des de dins. “Europa necessita canviar, però aquest canvi sols es pot produir treballant amb els nostres aliats a la UE. És perfectament possible ser crític i estar convençut que necessitem seguir sent membres”.

Jeremy Corbyn

LÍDER LABORISTA

Europa necessita canviar, però aquest canvi només es pot produir treballant amb els nostres aliats a la UE

Un Govern de Johnson i Farage

El Partit Laborista està “aclaparadorament” a favor de la permanència, afirma Corbyn, després d'escoltar els punts de vista dels seus membres, dels sindicats, els grups mediambientals i les organitzacions de drets humans. La victòria del Brexit, ha assenyalat, seria la de l'ultraliberalisme, i abocaria el Regne Unit a un nou govern que estaria molt possiblement encapçalat “per Boris Johnson, amb el suport de Nigel Farage”, en referència a l'alcalde de Londres i al líder del populista UKIP.

Notícies relacionades

El veterà polític esquerrà, amb enorme èxit a les xarxes socials i entre les noves generacions, ha demanat als joves que participin en la consulta. “Molta gent segueix pensant què votar en el referèndum. Faig una crida a tots, especialment als joves -que van a viure per més temps amb les conseqüències- perquè es decantin per votar i que ho facin a favor que la Gran Bretanya es quedi a Europa. Ens va en això el futur”.

L'opinió de Corbyn als joves és especialment important perquè d'acord amb els sondejos és el sector de la població més proeuropeista, però també el més desganat a l'hora d'inscriure's en el registre electoral i acudir a dipositar la papereta. La seva mobilització -si es produeix- pot  determinar un resultat cada vegada més incert.

El 'sí' i el 'no' estan empatats en els sondejos

Els partidaris de la permanència han sigut criticats per la seva passivitat en la precampanya, inclosa la del mateix líder laborista, silenciós i reticent a pronunciar-se fins a aquest dijous. El camp del 'Brexit' molt més actiu, està no obstant dividit. Vote Leave, encapçalat pel ministre Michael Gove, s'ha convertit en l'organització oficial per la sortida i estarà autoritzat a gastar 7 milions de lliures en la campanya. La decisió serà reclamada en els tribunals per un grup rival.