Alep, el Sarajevo de Síria

Bombardejos i combats entre les forces del Govern sirià i grups rebels han matat desenes de persones en les últimes 24 hores a la segona ciutat siriana

Atacs contra hospitals a Alep. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Alep “és a Síria el que Sarajevo va ser a Bòsnia”, va afirmar l'ambaixador francès davant l'ONU, François Delattre. El nivell de destrucció i de mort que els bombardejos i els combats han causat a la segona ciutat de Síria és aterridor.

Segons l'oenagé Observatori Sirià de drets Humans (OSDH),Observatori Sirià de drets Humans (OSDH) des que el 22 d'abril van esclatar de nou els enfrontaments a Alep, situada al nord de Síria, gairebé 300 persones han perdut la vida en aquesta localitat, la més poblada del país abans de la guerra i antic motor econòmic.

Les massacres de civils en hospitals d'Alep se succeeixen mentre els Estats Units i Rússia han redoblat els esforços per aconseguir una treva a la ciutat. El ministre d'Exteriors rus, Seguei Lavrov, va dir ahir que esperava que molt aviat es prendria una decisió per estendre a Alep “el règim de calma” declarat dissabte pel Govern sirià a Damasc i la província de Latakia.

Finalment, l'acord entre nord-americans i russos ha arribat avui i ara només falta que Moscou pressioni el president sirià, Baixar al-Assad, perquè compleixi amb la treva a Alep i que Washington faci el mateix amb els grups rebels.

EL DIA MÉS DUR

En les últimes 24 hores, la batalla per Alep entre grups rebels i forces governamentals ha matat desenes de persones. Segons diversos testimonis, aquest dimarts ha estat el dia més dur que s'ha viscut al sector d'Alep controlat pel Govern sirià des que va començar la guerra a la ciutat a mitjans del 2012.

La majoria dels enfrontaments s'estan produint en barris de la zona oest de la localitat, segons va explicar a l'agència Efe l'activista Abdel Karim Leili.

El grup Fatah Halab (Conquista d'Alep), que reuneix diverses faccions opositores, des de laics fins a islamistes, va iniciar ahir una ofensiva a la ciutat per prendre al règim de Damasc diversos punts de l'oest de la localitat, "en resposta a les massacres del règim contra els civils", va assenyalar Leili.

No obstant, aquest dimecres els insurgents han retrocedit, segons l'OSDH i l'Exèrcit sirià. "Rússia ha intensificat els bombardejos contra les zones per les quals han avançat els revolucionaris amb més de 50 atacs i el llançament de 30 barrils d'explosius", va explicar Leili.

ZONA ESTRATÈGICA

Els combats més intensos s'estan desenvolupant als voltants del barri de Yamiat al-Zahraa, zona estratègica perquè l'exèrcit té allà situades posicions d'artilleria per bombardejar altres parts d'Alep. Aquest dimarts, els rebels van atacar la seu del Partit Sirià Nacionalista Social, una formació libanesa que recolza el Govern de Damasc, amb una explosió en un túnel.

Notícies relacionades

Després van llançar diversos projectils contra l'hospital Al-Dabit, van matar tres dones i van ferir 17 persones més, segons mitjans de comunicació sirians. L'OSDH va assenyalar que els atacs rebels en zones d'Alep controlades pel govern van acabar amb la vida de 19 persones i que els combats que es van iniciar ahir són els més intensos que s'han produït a Alep l'últim any.

La setmana passada, les forces del president sirià, Baixar al-Assad, van bombardejar l'hospital Al-Quds, a la part d'Alep que es troba en mans rebels, i van matar 27 persones, entre elles tres nens i sis metges.

EUA i Rússia pacten un alto el foc a Alep

Per tractar sobre un possible alto el foc s'han reunit avui a Berlín els ministres d'Exteriors alemany i francès, l'ONU i la principal força opositora siriana.