SEGON ANIVERSARI DEL RAPTE MASSIU

Boko Haram difon un vídeo com a "prova de vida" de les nenes segrestades a Chibok

Les imatges difoses pel grup gihadista estan datades el dia de Nadal passat i han sigut mostrades als pares de les noies, tres de les quals han sigut identificades

Imatges del vídeo sobre les nenes de Chibok enviat per Boko Haram i obtingut per la CNN. / periodico

Imatges del vídeo sobre les nenes de Chibok enviat per Boko Haram i obtingut per la CNN.
mbenach33522459 to go with afp story by stephanie findlay  files  160414093646

/

3
Es llegeix en minuts

El grup gihadista Boko Haram ha fet arribar als negociadors i alguns membres del Govern de Nigèria un vídeo de dos minuts com a "prova de vida" de 15 de les estudiants que va segrestar aquest dijous fa just dos anys en una escola de Chibok (nord-est de Nigèria), en què una d'elles afirma que el moment de la gravació era presumptament el 25 de desembre del 2015.

Les imatges, obtingudes per CNN, van ser mostrades als pares de les noies i al vídeo es veu cada noia identificant-se i dient que procedeixen de l'escola d'educació secundària de Chibok. Totes apareixen amb els cabells tapats i amb túniques llargues sense mostrar senyals aparents de maltractament.

La data proporcionada per una de les noies coincideix amb la informació que apareix al vídeo, cosa que suggereix que va ser filmat el dia de Nadal, encara que es desconeix si això és cert o si el dia va ser escollit de manera deliberada.

IDENTIFICACIÓ D'ALGUNES MARES

Tres de les mares de les escolars segrestades van afirmar haver identificat les seves filles en aquest vídeo, en les que podrien ser les primeres imatges de les nenes des del maig del 2014, quan Boko Haram va fer pública una altra filmació, han informat mitjans locals.

Les autoritats locals han advertit que s'han de fer més identificacions, ja que en el passat els radicals han donat pistes falses que no han permès conèixer el parador ni rescatar les segrestades.

El 14 d'abril del 2014, un total de 276 nenes cristianes van ser segrestades en una escola d'educació secundària de Chibok durant un assalt violent perpetrat per membres de Boko Haram.

INTENSIFICAR ESFORÇOS

Set experts en drets humans de l'ONU i de l'Àfrica han instat Boko Haram a revelar "immediatament" la ubicació de les nenes segrestades fa gairebé dos anys en una escola de Chibok i a alliberar-les juntament amb altres centenars de civils capturats, i han demanat al Govern nigerià que intensifiqui els seus esforços perquè tornin a la llibertat les persones raptades pel grup terrorista.

Per la seva part, Human Rights Watch (HRW) ha afirmat en un informe que els atacs de Boko Haram contra escoles, estudiants i professors al nord-est de Nigèria han provocat que prop d'un milió de nens tinguin "poc o gens d'accés a l'escola", mentre les forces de seguretat del país han contribuït a aquest problema a l'utilitzar col·legis com a bases militars.

CROADA CONTRA L'EDUCACIÓ OCCIDENTAL

L'informe documenta atacs cada vegada més brutals de Boko Haram contra escoles, estudiants i professors des del 2009 als estats nigerians de Borno, Yobe i Kano. En els últims sis anys, aquest grup gihadista va destruir més de 910 col·legis i en va obligar almenys 1.500 a tancar les portes, va assassinar deliberadament almenys 611 mestres i en va obligar 19.000 a fugir, i va segrestar més de 2.000 civils, molts d'ells dones i nenes, a més de grups d'estudiants.

"En la seva brutal croada contra l'educació d'estil occidental, Boko Haram està robant a tota una generació de nens del nord-est de Nigèria la seva educació", ha dit Mausi Segun, investigadora de HRW a Nigèria, que ha apuntat que "el Govern haurà d'oferir immediatament l'educació apropiada a tots els nens afectats pel conflicte".

ÚS DE MENORS EN ATEMPTATS SUÏCIDES

Notícies relacionades

L'informe de HRW coincideix amb la recent publicació d'un altre de l'Unicef, segons el qual el nombre d'atacs suïcides perpetrats per menors i atribuïts a Boko Haram s'ha multiplicat per 10 en l'últim any. L'Unicef denuncia que de quatre nens utilitzats en atacs kamikazes el 2014 es va passar a 44 l'any següent, segons les dades recollides a Nigèria, el Camerun, el Txad i Níger, països on actua aquesta organització gihadista afiliada a l'Estat Islàmic (EI).

Més del 75% d'aquestes víctimes infantils són nenes, remarca l'Unicef en el seu informe 'Més enllà de Chibok', publicat amb motiu del segon aniversari del massiu segrest de Chibok, que al seu dia va suscitar una onada d'indignació mundial i la campanya a les xarxes #BringBackOurGirls.