LA BARBÀRIE GIHADISTA

Boko Haram multiplica per deu l'ús de nens en atemptats suïcides a l'Àfrica Occidental

El grup islamista nigerià ha passat d'utilitzar quatre menors en atacs kamikazes el 2014 a 44 l'any següent

mbenach33508576 a handout photo released by unicef shows fifteen y160412134300

mbenach33508576 a handout photo released by unicef shows fifteen y160412134300 / KAREL PRINSLOO

1
Es llegeix en minuts

El nombre d'atacs suïcides perpetrats per menors i atribuïts al grup islamista nigerià Boko Haram s'ha multiplicat per deu en l'últim any, segons ha denunciat aquest dimarts el Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef). De quatre nens utilitzats en atacs kamikazes el 2014 es va passar a 44 l'any següent, segons Unicef, que ha recollit les dades a Nigèria, el Camerun, el Txad i el Níger, països on actua aquesta organització gihadista afiliada a l'Estat Islàmic (EI).

Més del 75% d'aquestes víctimes infantils són nenes, ha remarcat Unicef en el seu informe 'Més enllà de Chibok', publicat amb motiu del segon aniversari del massiu segrest de més de 200 nenes d'una escola secundària de Chibok (nord-est de Nigèria) per part de Boko Haram, que al seu dia va suscitar una onada d'indignació mundial.

"Siguem clars: aquests nens són víctimes, no infractors", ha afirmat Manuel Fontaine, director regional d'Unicef per a l'Àfrica Occidental i Central. "Enganyar els nens i obligar-los a cometre actes mortals ha sigut un dels aspectes més terribles de la violència que sacseja Nigèria i els països veïns", ha afegit.

DE NIGÈRIA AL CAMERUN

Des del gener del 2014, l'extrem nord del Camerun, regularment castigat per Boko Haram, ha registrat el nombre més alt d'atemptats suïcides portats a terme per menors (21), seguit per Nigèria (17) i el Txad (2). Unicef ha constatat que, en els dos últims anys, gairebé un de cada cinc autors d'atemptats suïcides era menor d'edat.

Aquest fenomen "ha creat una atmosfera de por i sospita que ha tingut conseqüències devastadores" per als menors, ha assenyalat Fontaine, especialment per a les nenes que van sobreviure al captiveri i a la violència sexual de Boko Haram al nord-est de Nigèria.

ESTIGMATITZACIÓ I DISCRIMINACIÓ

Notícies relacionades

A més, els nens que aconsegueixen escapar-se o que són alliberats sovint són considerats amenaces potencials a la seguretat, mentre que els que neixen com a conseqüència de la violència sexual també pateixen estigmatització i discriminació a les seves pròpies aldees, a les comunitats d'acollida i als campaments per a desplaçats interns.

"A mesura que els atacs suïcides en què participen nens i nenes es tornen més freqüents, algunes comunitats estan començant a veure els nens com una amenaça a la seva seguretat", ha lamentat Fontaine.