TENSIÓ A L'ÀSIA

Corea del Nord torna a desafiar el món amb un míssil de llarg abast

El Consell de Seguretat de l'ONU condemna per unanimitat l'acció i es compromet a adoptar noves mesures de càstig

Pyongyang posa en òrbita un satèl·lit però la comunitat internacional creu que es tracta d'una prova balística encoberta

fcasals32698063 this picture released from north korea s official 160207162636

fcasals32698063 this picture released from north korea s official 160207162636 / KCNA VIA KNS

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Nord va llançar ahir un míssil de llarg abast, portant un satèl·lit d’observació, la qual cosa va provocar la convocatòria immediata del Consell de Seguretat de l’ONU, que es va reunir hores després i va condemnar «fermament» l’acció nord-coreana per unanimitat. El Consell de Seguretat es va comprometre a «adoptar ràpidament una nova resolució imposant mesures significatives en resposta a les violacions greus i perilloses» de les resolucions de l’ONU. Es tractava d’una clara referència al possible enduriment de les sancions contra el règim de Pyongyang. Països com els Estats Units, la Gran Bretanya o el Japó van advocar ahir mateix per la mà dura.

Diumenge al matí, la televisió pública nord-coreana anunciava que el seu Govern havia posat en òrbita un satèl·lit. La televisió va qualificar d’«històric» l’episodi i va subratllar el dret nacional a l’ús pacífic i independent de l’espai amb una última i eloqüent al·lusió a la millora de les «capacitats militars». Els Estats Units van confirmar que un vehicle «semblava haver arribat a l’espai» i la televisió japonesa va mostrar el rastre lumínic del coet.

EN ÒRBITA / El coet Kwangmyongsong-4 va ser llançat cap a les nou del matí (hora local) i va arribar a l’òrbita 10 minuts més tard, segons Pyongyang. Ni Corea del Sud ni el Japó van complir la seva amenaça d’abatre’l si sobrevolava el seu territori.

El seu recorregut i altres detalls indiquen que era molt semblant al que ja va posar en òrbita un altre satèl·lit el desembre del 2012. Seül va informar que la primera fase es va desprendre del coet i va esclatar poc després, abans de caure al mar, probablement per evitar que fos recuperat de les aigües i estudiat, com va passar en l’anterior ocasió.

«Si Corea del Nord es pot comunicar amb el Kwangmyongsong-4, aprendrà com manejar un satèl·lit a l’espai. I si no, haurà adquirit experiència sobre els llançaments i après més sobre la fiabilitat dels seus sistemes de coets», va opinar David Wright, expert nuclear i codirector de la Unió de Científics Preocupats.

DIÀLEG DE SORDS / El llançament actual, com l’anterior, va desencadenar l’habitual diàleg de sords entre Pyongyang i la comunitat internacional. Corea del Nord va sostenir que es tractava només de projectes científics, mentre que les cancelleries i els experts hi veien assajos balístics encoberts.

Notícies relacionades

La tecnologia per portar un satèl·lit a l’espai és semblant a la que permet transportar una ogiva nuclear a un punt llunyà de la terra. Falten, no obstant, dos passos tan imprescindibles com complexos: la miniaturització de l’ogiva i un coet que, a més de pujar a l’espai, baixi per tocar el seu objectiu.

El llançament arriba quan la comunitat internacional encara debatia l’ampliació de sancions aplicables a Corea del Nord  pel seu assaig amb una suposada bomba d’hidrogen al gener.