POLS A L'ÀSIA

La imminent posada en òrbita d'un satèl·lit nord-coreà alarma la comunitat internacional

Pyongyang defensa la naturalesa pacífica del llançament mentre el món hi veu un assaig bèl·lic encobert

epons32648059 a visitor takes photos of an illuminated model of 160203100115

epons32648059 a visitor takes photos of an illuminated model of 160203100115 / Kim Kwang Hyon

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’anunci nord-coreà de la imminent posada en òrbita d’un satèl·lit ha generat l’habitual cascada de condemnes i ha certificat el diàleg de sords entre Pyongyang i la comunitat internacional. Dues agències internacionals van rebre dimarts l’avís oficial que Corea del Nord llançarà un míssil de llarg abast entre el 8 i el 25 d’aquest mes. Pyongyang ja va complir en el passat els tràmits prescrits per a qualsevol govern abans d’un llançament i que pretenen alertar civils, vaixells i avions sobre el vol del projectil.

    Corea del Nord ha previst que la primera fase del seu pròxim coet caigui a l’oest de la costa sud-coreana i a prop de l’illa de Jeju, mentre que la segona ho faci en algun lloc de la costa est de Filipines. Els càlculs nord-coreans no han sigut en el passat especialment fiables. «És un plaer informar-los de la decisió del Govern de la República Democràtica Popular de Corea de llançar un satèl·lit d’observació terrestre Kwangmyongsong d’acord amb el programa nacional de desenvolupament espacial», va comunicar Pyongyang a l’Organització Marítima Internacional.

EL MATEIX DEBAT

Els míssils de llarg abast nord-coreans condueixen al mateix debat. Pyongyang defensa que té el mateix dret que un altre país a l’ús pacífic de l’espai i subratlla que els seus satèl·lits tenen finalitat científica o meteorològica, mentre el món jutja els llançaments com a assajos bèl·lics per perfeccionar els seus míssils balístics. La tecnologia d’un míssil per posar un satèl·lit en òrbita o portar una ogiva nuclear als EUA és la mateixa, només canvia la càrrega. La discussió és purament retòrica, perquè l’ONU prohibeix a Corea del Nord qualsevol tipus de llançament de míssils.

    L’èxit nord-coreà més gran fins ara ja va estimular la discussió el 2012. Pyongyang va posar en òrbita un satèl·lit meteorològic per preveure les sequeres i pluges. El míssil Unha-3 havia fracassat en els quatre vols anteriors en alguna de les tres fases. El llançament va generar la condemna de l’ONU en general i del Japó i Corea del Sud en particular.

 Washington ja s’ha afanyat a demanar al Consell de Seguretat de l’ONU una ampliació de les sancions quan només un mes enrere se li van imposar a Corea del Nord les últimes després del seu primer assaig nuclear amb una bomba d’hidrogen. «L’anunci en si mateix ja ens indica que la comunitat internacional necessita prendre una acció més ferma contra ells», va afirmar el portaveu del Departament d’Estat, John Kirby.

    

"INNEGOCIABLE"

Notícies relacionades

Les amenaces, condemnes i sancions internacionals tenen, no obstant, efectes molt limitats a causa de la vocació aïllacionista del règim. L’ambaixador nord-coreà a Londres, Hyon Hank Bong, ja va qualificar recentment el llançament d’innegociable. «Tirarem endavant sens dubte», va assegurar.

Corea del Nord acumula dècades desenvolupant el seu programa nuclear amb resultats desiguals. Els seus quatre assajos demostren que disposa de material nuclear suficient però això només és el principi: també necessita un míssil de llarg abast amb un vol fiable i la tecnologia per calçar-li l'ogiva. Pyongyang i Washington comparteixen interessos per exagerar l'amenaça del programa nuclear nord-coreà, però els experts independents asseguren que Corea del Nord està molt lluny encara de completar el camí.