L'ajuda humanitària entra per fi a la moribunda ciutat siriana de Madaya

Un comboi porta aliments, aigua i medecines per proveir durant un mes 40.000 sirians assetjats per les forces d'Assad que pateixen fam

Vehicles d'organitzacions internacionals arriben també a dues poblacions assetjades per grups rebels

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

Un comboi amb aliments, medicines i kits d’higiene va aconseguir entrar ahir a la ciutat siriana de Madaya, assetjada des de fa sis mesos per l’Exèrcit sirià i on diverses persones, entre elles nens, han mort d’inanició, segons va confirmar a aquest diari el portaveu del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) a Síria, Pawel Krzysiek.

L’ajuda humanitària va arribar també a les localitats de Fua i Kefraya, de majoria xiïta, on unes 20.000 persones estan assetjades des del març per forces rebels, principalment el Front al-Nusra, filial d’Al-Qaida a Síria. L’entrada de subministraments en aquestes tres poblacions assetjades va ser possible arran d’un acord entre el Govern de Damasc i els grups rebels. L’ONU calcula que en aquests moments hi ha 400.000 sirians atrapats en 15 localitats del país. 

L’autorització del règim sirià per a l’accés d’ajuda humanitària a Madaya –i a la veïna Zabadani– es va produir després que diverses imatges de nens i adults demacrats donessin la volta al món i provoquessin la condemna internacional, encara que només fos de paraula.

La Mitja Lluna Roja de Síria, el CICR, la Federació Internacional de la Creu Roja i l’ONU –amb especial intervenció del Programa Mundial d’Aliments (PMA)– van organitzar els combois per portar assistència a la població. A Madaya, situada a uns 47 quilòmetres al nord-oest de Damasc, la capital siriana, i molt pròxima a la frontera amb el Líban, no entrava ajuda humanitària des de l’octubre. Llavors, es va poder evacuar malalts i ferits només un dia, tant a Madaya com a Zabadani, Fua i Kefraya, i va entrar ajuda humanitària per proveir la població tan sols uns dies, segons el relat d’alguns veïns de Madaya.

L’ONU assegura que en aquesta localitat, que està en mans rebels, 42.000 persones continuen atrapades per l’Exèrcit sirià i els seus aliats del moviment xiïta libanès Hezbol·là des de fa 180 dies.

La setmana passada, l’oenagé Metges sense Fronteres (MSF) va denunciar que a Madaya, des de l’1 de des­embre, havien mort de fam almenys 28 persones, entre elles sis nens de menys d’un any.

CINC MORTS / L’oenagé va identificar també 250 persones que pateixen desnutrició aguda, 10 de les quals necessiten hospitalització urgent per salvar la vida. MSF va confirmar que diumenge van morir cinc civils més, un nen de 9 anys i quatre homes més grans de 45. Un activista a les xarxes socials veí de Madaya va indicar al canal qatarià Al-Jazira que ahir mateix va morir una altra persona d’inanició, poc abans que entressin els primers vehicles amb ajuda humanitària.

Organitzacions locals que ajuden a distribuir l’ajuda estaven esperant el comboi des de les 5 de la matinada i repartiran aliments, medecines, aigua potable, material d’higiene, mantes i altres subministraments per proveir 40.000 persones durant un mes, segons va indicar l’ONU.

Krzysiek va explicar a EL PERIÓDICO que la distribució de l’ajuda s’estava portant a terme com estava previst i es faria durant la nit a Madaya, els habitants de la qual s’estaven alimentant de fulles d’arbres, pètals de flors i herbes. Alguns veïns van indicar que s’havien menjat els pocs animals domèstics que quedaven.

Trobar aliments ara a Madaya és gairebé impossible i els que hi ha es venen a preu d’or. Un quilo d’arròs, segons va explicar un veí al diari The Guardian, costa almenys 250 dòlars (uns 230 euros). Segons fotografies distribuïdes per activistes de Madaya, desenes de persones es van situar a l’entrada de la ciutat per esperar el comboi humanitari.

Notícies relacionades

La guerra de Síria, que va esclatar fa gairebé cinc anys, ha costat la vida a almenys 250.000 persones. L’ONU té previst començar negociacions a Ginebra el 25 de gener entre el Govern del president sirià, Baixar al-Assad, i l’oposició, per intentar buscar una sortida al conflicte.

El ministre francès d’Exteriors, Laurent Fabius, va instar ahir Síria i Rússia a posar fi als atacs on hi ha civils. «Hi ha una necessitat absoluta que Síria i Rússia cessin les seves operacions militars contra la població civil i, en particular, el calvari de Madaya i de tota ciutat siriana assetjada pel règim», va indicar Fabius. «Les imatges mostren que hi ha nens que es moren, dones que estan famolenques. És aterridor. I no ho fa l’Estat Islàmic (EI), que són terroristes horrorosos», sinó les tropes del Govern, va declarar Fabius.