GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Obama: "No hi ha solució a Síria mentre Assad continuï en el poder"

El president dels EUA creu que l'Estat Islàmic no podrà ser derrotat fins que s'arribi a un acord polític sobre el conflicte sirià

Obama parla amb la premsa durant la seva reunió amb el primer ministre del Canadà, a Manila, aquest dijous.

Obama parla amb la premsa durant la seva reunió amb el primer ministre del Canadà, a Manila, aquest dijous. / AP / SUSAN WALSH

1
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Barack Obama, ha afirmat aquest dijous a Manila que no veu solució a la guerra civil a Síria mentre el president sirià, Baixar al-Assad, continuï en el poder. "És una situació a la qual no es pot posar fi mentre Assad continuï en el poder", ha declarat Obama en al·lusió al conflicte a Síria, segons han informat fonts oficials nord-americanes.

La marxa d'Assad "no és un assumpte que depengui de mi. Ha de ser el poble sirià que hi ha d'estar d'acord", ha apuntat Obama després d'entrevistar-se amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, al marge de la cimera del Fòrum d'Associació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC) que aquest dijous finalitza a la capital filipina.

Obama ja es va referir ahir a la guerra civil siriana al qüestionar la campanya militar de Rússia en suport d'Assad, després de mantenir una reunió amb el líder filipí, Benigno Aquino. Rússia "ha girat el focus de la seva operació militar, i el que volem veure és que fixi el focus en el que suposa la principal amenaça, que és l'Estat Islàmic (EI)", ha apuntat. En aquest sentit, el president dels EUA considera que aquesta organització terrorista no podrà ser derrotada fins que s'hagi arribat a un acord polític sobre el conflicte sirià.

RÚSSIA, SOCI CONSTRUCTIU

Notícies relacionades

El president nord-americà ha recordat que Rússia "va ser un soci constructiu en les negociacions de Viena per tractar de conduir una transició pacífica a Síria", i que aquest procés implica que el president Assad abandoni el Govern.

Per un altre costat, Obama també ha assenyalat que podria tancar la base militar de Guantánamo, a Cuba, sense posar en risc la seguretat dels nord-americans, tot i que ha reconegut que afrontaria una dura resistència al Congrés.