França busca un novè terrorista

La hipòtesi se sustenta en la declaració de testimonis que van veure sortir tres persones d'un cotxe

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Quatre dies després del pitjor atemptat terrorista de la història de França en què han perdut la vida 129 persones, la investigació avança mentre s'intenta trobar Salah Abdul-Salam, un dels vuit gihadistes que, juntament amb el seu germà Brahim, immolat al bulevard Voltaire, va cosir a trets els locals dels districtes 10 i 11 de París. A més d'intensificar la seva recerca, la policia francesa sospita que un gihadista més podria haver participat en la massacre i que hauria aconseguit fugir, segons ‘Le Monde’.

Aquesta hipòtesi es basa en els nombrosos testimonis que indiquen que eren tres les persones a bord del Seat utilitzat pels autors dels trets i trobat diumenge a Montreuil, als afores de París, amb tres kalaixnikov i carregadors a dins.

Entrevistat per la cadena de televisió BFMTV, Mohamed Abdul-Salam, aconsella al seu germà entregar-se a la policia, mentre assegura que la seva família està sorpresa per la tragèdia. “No bevia, anava de tant en tant a la mesquita i es vestia de manera normal”, va dir al descriure el terrorista objecte d'una ordre internacional de recerca emès per les autoritats belgues.

També se sap que va llogar amb la seva targeta de crèdit dues habitacions en un apart-hotel d'Alfortville, a la 'banlieue' parisenca, que va servir de refugi a diversos dels terroristes que van participar en els atemptats. Quan la policia va procedir al registre, la llum encara estava encesa en un dels estudis, hi havia restes de menjar a les taules, xeringues i els llits estaven col·locats contra la paret.

SegOn pis franc

Es tractaria del segon pis franc a més d'un altre situat a Bobigny, a la perifèria est parisenca, un apartament en una casa de planta baixa llogat pels germans Abdul-Salam del 10 al 17 de novembre a través de la web Homelidays. El seu propietari va assegurar que l'havien ocupat tres homes el dimarts anterior als atemptats que van dir que eren membres d'una empresa de seguretat belga. A l'interior de la casa hi havia uns telèfons encara ficats a les seves capses però cap arma.

Mentrestant, a París s'ha desplegat aquest dimarts al matí un ampli perímetre de seguretat al voltant de la Porta de Clignancourt, a l'est de la capital, on va aparèixer un Renault Clio negre llogat per Salah Abdelslam que podria haver sigut utilitzat per preparar els atacs.

LA VEU DE L'ESTAT ISLÀMIC

La policia també creu haver identificat la veu de Fabien Clain, un gihadista francès de 36 anys veí de Tolosa, en el vídeo de reivindicació difós per l'Estat Islàmic, segons ‘Le Monde’. Clain, originari de l'illa de la Reunió, és un individu pròxim a Mohammad Merah, autor de la matança que va acabar amb 7 persones el març del 2012 a Tolosa i Montauban, al sud-est de França.

També va estar darrere de l'intent frustrat d'atemptar contra l'església de Villejuif, a la perifèria de París, el mes de juny passat. Va ser condemnat a cinc anys de presó el 2009 per haver dirigit una xarxa per conduir gihadistes a l'Iraq i, després de ser posat en llibertat, es va unir a les files de l'Estat Islàmic.

Notícies relacionades

L'impressionant operatiu policial desplegat a tot França s'ha saldat amb un total de 128 registres, segons ha informat el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve. Mentrestant, la recerca de possibles còmplices ha portat a la detenció de set persones a Aix-la-Chapelle, una ciutat alemanya pròxima a les fronteres de Bèlgica i Holanda per la seva suposada vinculació amb els atemptats de París, segons ‘Bild’.

Les indagacions han permès fins ara identificar cinc francesos: quatre kamikazes – Samy Amimour (28 anys), Omar Ismaïl Mostefaï (29 anys), responsables de l'atac al Bataclan; Bilal Hadfi (20 anys), que va fer explosionar el seu cinturó explosiu a prop de l'Estat de França i Brahim Abdul-Salam (31 anys), que es va immolar al bulevard Voltaire. El cinquè, Salah Abdul-Salam (26 anys), està en recerca i captura.