«El cònsol de Mèxic a Barcelona és molt fosc»

Carlos Payán, fotografiat a casa seva a Barcelona.

Carlos Payán, fotografiat a casa seva a Barcelona. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BARCELONA

«El meu país, el meu pobre país». El lament és del prestigiós periodista, escriptor i exsenador Carlos Payán, nascut a Ciutat de Mèxic fa 86 anys. Sanglota per un país malalt de corrupció i violència. Ara, a Barcelona, on viu des de fa dos anys, assisteix atònit al nomenament de Fidel Herrera com a cònsol de Mèxic a la capital catalana. Greus sospites pesen sobre qui va ser exgovernador de l'estat de Veracruz i a qui es relaciona amb el món del narcotràfic. El prolífic periodista, que va abandonar Mèxic perquè no se sentia segur, reflexiona sobre la designació.

-¿De què coneix el senyor Fidel Herrera, el nou cònsol de Mèxic a Barcelona? 

-Tots dos vam ser senadors de la República al mateix temps. Tres anys. Entre el 1997 i el 2000. Ell pel Partit Revolucionari Institucional (PRI) i jo pel Partit de la Revolució Democràtica (PRD, d'esquerres). La visió que tinc d'ell és la d'un fontaner, un operador del PRI i del Govern. Per al que fes falta. Un fontaner per a tot.

-¿Vostè té constància, com asseguren els seus opositors, que el senyor Herrera té vincles amb el narcotràfic?

-És un fontaner molt fosc. Jo no sé si ell està lligat al narcotràfic, però el que diu la revista Forbes, que l'assenyala com un dels funcionaris més corruptes de Mèxic, és molt greu. No crec que sigui un mer invent. Prenent en consideració això, a mi em sembla que el Govern de la República ha fet un nomenament molt desgraciat, un nomenament vergonyós, perquè un cònsol i ambaixador són part de l'Estat, part del Govern, i tenen tota la representació. Aquí l'hi entreguen a un personatge, com a mínim, molt fosc. Sembla que la seva sortida del Govern de Veracruz va deixar enrere moltes víctimes -periodistes, opositors- i una gran pèrdua de diners.

-¿Quan diu «deixar enrere» parla de la vida d'aquestes persones? 

-Sí, parlo de la vida. I què vol que li digui de qui ha fet aquest nomenament... Són l'un per l'altre.

-¿Es refereix al president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, també del PRI?

-Són còmplices. El meu país és ple de violència i corrupció. Hi ha molta gent al Govern que té vincles amb el narcotràfic. Això és part de la desgràcia i la van deixar créixer… En quin món vivim tan espantós.

-Molts mexicans residents a Catalunya lamenten, com vostè, la designació d'un cònsol del perfil d'Herrera però s'ho pensen molt a l'hora de fer-ho públic. Temen pels seus familiars que viuen a Mèxic. 

-La gent ha de fer la seva tasca i vèncer la por. Si no, no val la pena. Entenc l'argument dels familiars, tot és un risc, però si un creu que està realment al lloc correcte, la lluita és combatre, parlar, dir…

Notícies relacionades

-¿Creu que el Govern de Peña Nieto hauria de reconsiderar aquest nomenament? 

-Crec que serà difícil. Ja ho han fet i no el destituiran, però el Govern espanyol no l'hauria d'haver acceptat. És clar que aquí furgues una miqueta a l'herba i també salta la llebre de la corrupció. Però a Mèxic és espantós. El meu país, el meu pobre país.

Temes:

Mèxic