Al-Jazeera deixa d’emetre a Israel després de l’ordre de Netanyahu

Les retransmissions de la cadena qatariana són una de les principals fonts d’informació de la guerra a Gaza

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El canal qatarià Al-Jazeera ha deixat de retransmetre a les televisions israelians després que el Govern comandat per Benjamin Netanyahu aprovés ahir el tancament de la cadena, molt activa en la cobertura de la guerra a Gaza, per "perjudicar la seguretat de l’Estat". "D’acord amb la decisió del Govern, les retransmissions del canal Al-Jazeera s’han aturat a Israel", es podia llegir ahir en un missatge en hebreu a l’intentar sintonitzar el canal.

Segons un vídeo compartit en xarxes socials pel ministre de Comunicació israelià, Shlomo Karhi, en el seu compte d’X, inspectors del Ministeri de Comunicacions, amb policies, van registrar les oficines d’Al-Jazeera a l’Hotel Ambassador, al territori ocupat de Jerusalem Est, i van confiscar els seus equips.

L’Associació de Premsa Estrangera (FPA) d’Israel, que representa els periodistes que cobreixen el país i els territoris palestins per a mitjans estrangers, va indicar ahir que, "amb aquesta decisió, Israel s’uneix a un dubtós club de governs autoritaris que han prohibit l’emissora". Segons el grup, la decisió hauria de preocupar tots els que recolzen una premsa lliure. "És un dia fosc per als mitjans. És un dia fosc per a la democràcia", van explicar en un comunicat.

El govern "ho va decidir per unanimitat: el canal incitador Al-Jazeera serà tancat a Israel", va explicar ahir el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu a la xarxa social X. El Parlament va aprovar el mes passat una llei que permet el tancament de mitjans estrangers.

Notícies relacionades

En el seu missatge, Netanyahu va donar les gràcies al ministre de Comunicació israelià, Shlomo Karhi, que va impulsar la norma que permet al Govern clausurar l’emissió nacional de la cadena qatariana, una de les principals fonts d’informació sobre la guerra a Gaza per la gran quantitat de periodistes que manté a l’enclavament. Des d’octubre ha informat sobre bombardejos d’hospitals, atacs contra edificis residencials i la mort de gazatís no armats, fets que, segons els experts, podrien ser considerats crims de guerra.

La coneguda com a llei Al-Jazeera atorga al ministre de Comunicacions d’Israel el poder d’ordenar als proveïdors de continguts, per un termini renovable de 45 dies, el final de la seva retransmissió des del país, a més del tancament de les seves oficines, la confiscació dels seus equips i el bloqueig del servidor de la seva web.