entrevista a un diplomàtic mexicà

«Vincular-me al narcotràfic és una estratègia bruta»

4
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BARCELONA

Documentar-se per entrevistar el flamant cònsol de Mèxic, Fidel Herrera -Nopaltepec, estat de Veracruz, 1949-, és submergir-se en un reguitzell d'acusacions, totes greus. El president mexicà, Enrique Peña Nieto, ha enviat a Barcelona un coreligionari de les files del PRI, antic governador de Veracruz, al qual es vincula amb el narcotràfic fins al punt, diuen els seus oponents, de secundar segrestos i anar a la caça del periodista disposat a explicar-ho. Encara amb jet lag i sense casa, el cònsol rep EL PERIÓDICO, com és previsible, per negar-ho tot.

-¿El seu nomenament és un reconeixement o, com sostenen els seus opositors, una fórmula del president Peña Nieto per treure'l del mig?-Vés a saber. Com deia un savi, Jesús Reyes Eroles, no totes les sortides són per anar-se'n. A vegades, en política, per entrar s'ha de sortir. I si aquest fos el cas, que s'hagués d'afrontar una prova de gran disciplina i entrega, que no ho crec, allà seríem. Jo veig això com una gran oportunitat de servir el país. Encara que algú per allà, els meus crítics, afirmin que el consolat a Barcelona és com si m'hagués tocat la loteria. Simpatitzo molt amb tot el que té a veure amb aquesta regió i el País Basc, Navarra... I Andorra. Tinc amics andorrans. Conec els cinc que viuen a Mèxic.

-El president Peña Nieto ha apostat fort escollint un cònsol del seu perfil, a la vegada conegut i prolífic, però molt controvertit a l'atribuir-li llaços amb el crim organitzat.

-Més que un currículum controvertit, és desconegut. El perfil que va considerar el president és el de servidor públic de militància però de coneixement polític per al moment que es viu en aquesta regió del món. La ponderació, la prudència i el coneixement dels principis de la política exterior eren adequats per unir-se a l'equip consular. Procuraré estar a l'altura. Controvertit, sí, pels opositors polítics.

-Les acusacions que pesen sobre vostè són molt greus, especialment el vincle amb el narcotràfic. Ja sé que em dirà que no, però jo l'hi he de preguntar. ¿És cert? ¿A què ho atribueix?-Són falses. És una estratègia políticoelectoral que és molt explorada i coneguda a la meva pàtria, d'un sol personatge, que va ser el meu co-religionari i que ara està a la dreta i és una personalitat amb un mètode de treball que ha sigut la guerra bruta. Han sigut estratègies mediàtiques inventar coses que no existeixen.

-¿Té obert algun procés judicial per aquestes acusacions?

-Cap. I mai a la vida m'han cridat a declarar. He sigut esmentat en notes periodístiques filtrades per aquest mateix personatge. Ha volgut aplicar-me la màxima de Goebbels de repetir una mentida fins que es converteix en veritat.

-¿Davant la gravetat d'aquestes acusacions, ha presentat denúncies?

-En vaig presentar i estan en procés.

-Aquest personatge a què es refereix és el candidat opositor de dreta Miguel Ángel Yunes. Assegura que va fer els ulls grossos amb els Zetas a Veracruz per finançar la seva campanya.

-Aquest personatge va ser el meu coreligionari, el meu col·laborador, el meu adversari, el meu competidor i després el meu difamador. Aquests arguments no són tan recents, fa més de 25 anys que va dir que tenia a veure amb un altre criminal de Mèxic. Jo he sigut un home que, sempre a la vida, m'he ajustat a la llei, a la moralitat, i tinc conviccions molt clares en el combat als que la infringeixen, sobretot, a això tan llastimós i dolorós com són els narcos.

-La revista 'Forbes' l'assenyala com un dels deu funcionaris més corruptes de Mèxic.

-No és a la revista escrita. És un blog on hi ha una gran llibertat i hi ha una gran periodista coneguda que hi va incloure el llistat. No m'acusava de corrupció material, sinó que deia que havia de ser cridat a declarar perquè un testimoni protegit m'havia esmentat. Els testimonis protegits són delinqüents tolerats. Els seus testimonis han caigut.

-¿Què hi ha del seu ingent patrimoni? ¿Dos avions, casa a Londres i Los Angeles?-Jo he de treballar per viure. La violació de la llei i l'acumulació de riqueses no són la meva debilitat.

-També l' acusen d'assetjar periodistes crítics.

-És totalment fals. Si algú ha tingut un respecte estricte a la llibertat d'expressió és un servidor. ¿I no li han explicat res bonic de mi? Com el meu impuls a la salut, l'educació...

-Sí. I que sent governador l'estat de Veracruz es va endeutar fins a límits insospitats.

-Aquest és l'últim argument, quan no prospera ni el de narco, ni gai, ni addicte, ni lladre...

Notícies relacionades

-¿Gai també? També l'anomenen el governador fogós. ¿Per què?-Sí. També gai... Fogós, per faldiller...

-¿Per què el consolat de Bar-celona és clau per a Mèxic?-És fonamental. És una regió d'un gran dinamisme i creixement amb la qual tenim molta relació comercial. Treballem per restablir el vol directe Barcelona -Mèxic i Barcelona-Cancún. És una prioritat.

Temes:

Mèxic