GUERRA A SÍRIA

L'Estat Islàmic destrueix l'Arc de Triomf de Palmira

Els gihadistes continuen arrasant la històrica ciutat grecoromana, que controlen des del mes de maig

L’Arc de Triomf de Palmira, en una imatge del 2009.

L’Arc de Triomf de Palmira, en una imatge del 2009. / ARXIU / MARGA TRULL

1
Es llegeix en minuts

L'Estat Islàmic (EI) ha destruït aquest diumenge l'Arc del Triomf de Palmira, que datava de l'època romana, i així intensifica encara més el seu acarnissament contra aquesta ciutat de Síria, que els gihadistes controlen des del mes de maig. Al setembre ja van dinamitar tres emblemàtiques torres funeràries

Palmira va ser als segles I i II dC un dels centres culturals més importants del món antic i punt de trobada de les caravanes en la Ruta de la Seda, que travessaven l'àrid desert del centre de Síria. Abans de l'inici de la guerra, el març del 2011, les seves ruïnes eren una de les principals atraccions turístiques de país i de la regió.

El 14 de setembre, el director general d'Antiguitats i Museus de Síria, Mamun Abdelkarim, va advertir que si la comunitat internacional no actuava a Síria "oblidarem un dia que hi va haver una ciutat anomenada Palmira". Abdelkarim va insistir una vegada i una altra que l'estat actual d'aquesta ciutat arqueològica era "totalment dramàtic".

Notícies relacionades

Al juny, les autoritats sirianes van denunciar que l'EI havia col·locat explosius en diferents parts de Palmira, inclosa en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Segons activistes i els radicals islàmics, les primeres víctimes de la destrucció van ser els mausoleus de la ciutat, entre ells els de Mohammad bin-Ali i Abu-Baha Edin, ubicats fora de les ruïnes grecoromanes.

A finals d'agost, els gihadistes van destrossar els mil·lenaris temples de Bel i Baal d'aquesta antiga localitat de comerciants, citada a la Bíblia i que es va convertir també en un centre intel·lectual, on al segle III la reina Zenòbia va gosar rebel·lar-se contra Roma.