Assad adverteix que si no venç la regió «quedarà destruïda»

El president sirià es declara confiat a assolir la victòria amb l'ajut dels seus aliats

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

El president de Síria, Baixar al-Assad, no ha trigat a pronunciar-se després dels primers bombardejos de Rússia, el seu gran aliat, en territori sirià. En el cinquè dia d'atacs russos, Assad va afirmar que la nova aliança entre Rússia, l'Iran, Síria i l'Iraq per combatre el grup gihadista Estat Islàmic (EI) ha de «tenir èxit» per evitar que tota la regió quedi «destruïda» pel terrorisme.

Assad va fer aquestes afirmacions a la televisió pública iraniana, primera ocasió en què s'expressa públicament després de l'inici dels bombardejos russos a Síria. L'aliança «ha de triomfar. D'una altra manera tota la regió, no tan sols un o dos països, serà destruïda. Tinc total confiança que serà així», va dir Assad i va recalcar que el suport extern que tenen els grups que operen a Síria i l'Iraq farà que el triomf d'aquesta coalició «sigui molt costós».

Assad va indicar que si la coalició contra l'Estat Islàmic (EI) liderada pels EUA, que també bombardeja Síria, vol combatre «el terrorisme de forma seriosa i autèntica» ha d'«acabar amb el  suport» als rebels.

El president sirià va apuntar que els països que han iniciat «aquesta nova aliança contra el terrorisme» tenen «visió i experiència».  «L'Iran i Rússia han patit diferents tipus de terrorisme. Si s'uneixen i lluiten contra ell amb militars i col·laboren en àrees de seguretat i informació, aquesta coalició aconseguirà resultats reals en el terreny», va assenyalar.

TERROR I COLONITZACIÓ / Segons el mandatari sirià, això xoca amb la visió occidental que «sempre ha buscat recolzar el terror, la colonització i enfrontar-se als pobles». Assad va insistir que els atacs occidentals contra l'EI han fracassat després de més d'un any de bombardejos perquè «els que recolzen el terrorisme no el poden combatre».

«¿Com poden els Estats Units i els seus aliats lluitar contra l'EI si el seu més pròxim aliat, Turquia, el recolza i li permet travessar fronteres i portar armes, diners i voluntaris?», va preguntar Assad, que va assegurar que els bombardejos russos es realitzen en coordinació amb l'Exèrcit sirià i a petició del seu Govern.

Rússia va llançar el 30 de setembre una intervenció aèria a Síria en defensa del Govern d'Assad. Moscou assegura que només ataca objectius de l'EI, però diversos països acusen el Kremlin de bombardejar grups opositors per reforçar Assad.

L'aviació russa va portar a terme ahir més bombardejos a Síria. Segons el Ministeri de Defensa, entre els objectius hi havia un camp d'entrenament de l'EI, punts de comandament, magatzems d'armes i tallers on es fabriquen explosius. Però l'oenagé Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH) va denunciar que els bombardejos russos a la província de Homs van matar almenys dos nens i un pastor i van ferir 15 persones més. El portaveu de les Forces Aèries russes, Igor Klimov, va assegurar que el seu país utilitza bombes guiades d'alta precisió, per contrarestar les crítiques dels EUA i el Regne Unit, que van apuntar que fa servir bombes no guiades i per aquest motiu causa víctimes civils.

El primer ministre britànic, David Cameron, va afirmar ahir que les accions de Rússia a Síria poden conduir a «una radicalització més gran i al terrorisme».

«Tràgicament, el que ha passat és que la majoria dels atacs aeris russos han sigut en punts de Síria no controlades per l'EI sinó per altres opositors al règim [de Damasc]», va assegurar Cameron.

CONSENS NECESSARI / «Estan recolzant el carnisser Assad, cosa que constitueix un error terrible per a ells i per al món, causarà una inestabilitat més gran a la regió i portarà a una radicalització més gran i a un increment del terrorisme», va dir el premier britànic.

«Els diria: canvieu de direcció, uniu-vos a nosaltres en l'atac a l'EI, però reconeixeu que si volem tenir una regió segura, necessitem un líder alternatiu a Assad. Ell no pot unir el poble sirià», va subratllar Cameron. La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va manifestar en termes similiars.

Notícies relacionades

Cameron veu «possible» aconseguir el consens necessari al Parlament per aprovar una extensió a Síria dels atacs contra l'EI que el Regne Unit ja porta a terme a l'Iraq, segons va dir en una entrevista publicada ahir per The Sunday Telegraph.

Prop de mig centenar de diputats laboristes, segons el diari, estan disposats a rebel·lar-se contra el seu nou líder, Jeremy Corbyn, reticent a una acció militar, per alinear-se amb els conservadors en una eventual votació sobre Síria. La cambra dels Comuns va rebutjar el 2013 el pla del primer ministre per bombardejar al règim d'Assad.