Altercats a Lesbos entre la policia grega i els refugiats

Els agents van carregar contra un grup d'afganesos per evitar que abordessin un vaixell amb destí a Atenes

Vídeo dels enfrontaments entre refugiats i policies a l’illa grega de Lesbos. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts

La policia i la guàrdia costanera gregues han impedit avui a l'illa de Lesbos, al mar Egeu, que un miler d'afganesos abordessin un transbordador en un intent d'abandonar el port de Mitilene, on estan atrapats des de fa dies.

Segons informen els mitjans locals, la policia ha carregat amb granades atordidores contra els afganesos que, cridant "Atenes-Atenes", havien intentat entrar per la força al ferri 'Blue Star'.

Els incidents només van parar quan el transbordador va aconseguir tancar la rampa d'accés i posar-se en marxa, i això, per una altra banda, va deixar a terra centenars de passatgers regulars.

ESTAT D'EMERGÈNCIA A L'ILLA

Dimecres passat, l'alcalde de Lesbos, Spyros Galinós, va declarar l'estat d'emergència en aquesta illa, desbordada des de fa mesos per l'arribada massiva de refugiats i migrants.

Galinós va assenyalar que els últims dos mesos han arribat a Lesbos més refugiats que habitants té l'illa, és a dir, més de 85.000, i això ha portat a enfrontaments racials entre la població local i els refugiats, i també entre ells mateixos.

A això s'hi afegeix la impossibilitat de gestionar tots els residus que s'acumulen diàriament -10.000 litres només en deposicions-, va assenyalar l'alcalde en una carta dirigida al ministre adjunt de Protecció Ciutadana, Andonis Makrodimitris.

Malgrat els esforços per promoure el trasllat a la plataforma continental, el nombre diari d'arribades supera amb escreix el de les sortides, va explicar l'alcalde.

OPERACIÓ DE TRASLLAT

Ahir a la nit va arribar al port del Pireu a Atenes una nau procedent de Lesbos amb 1.738 refugiats, en el marc de les operacions de trasllat que s'estan portant a terme diàriament des de les illes del mar Egeu.

En una altra d'aquestes illes, a Kos, també es van registrar ahir a la nit enfrontaments entre la població local i grups de refugiats.

Segons expliquen els mitjans locals, els incidents van començar amb una discussió acalorada entre residents i migrants, seguida d'enfrontaments físics i llançaments de pedres.

Quan un grup de migrants van intentar assaltar la comissaria, la Policia va carregar amb gasos lacrimògens.

Kos és un dels focus principals d'aquesta crisi migratòria que està vivint Grècia des de fa mesos, i avui visitaran aquesta illa el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, i el comissari d'Interior i Migració, Dimitris Avramópulos.

Notícies relacionades

Segons va explicar ahir el ministre adjunt de Marina Mercant, Jristos Zois, en els primers vuit mesos han arribat a Grècia 230.000 persones buscant refugi, 150.000 de les quals han arribat només en els mesos de juliol i agost.

La majoria dels refugiats arriben a través de les illes de l'Egeu, per la seva proximitat a Turquia, país que per a molts dels refugiats és la porta d'entrada principal a la Unió Europea.