CRISI MIGRATÒRIA D'EUROPA

La vergonya d'Europa

La foto d'un nen sense vida en una platja turca esdevé de cop un símbol

Cinc menors i set adults es converteixen en les últimes víctimes a l'Egeu

2
Es llegeix en minuts
ALBERT GUASCH / BARCELONA

Hauria de ser la foto del canvi; el punt d'inflexió d'una tragèdia que ja ha generat incomptables imatges demolidores. Com ho va ser per al Vietnam l'escena de la nena de 9 anys que fugia despullada d'un atac de napalm. O com ho va ser per a l'ex-Iugoslàvia l'escena dels refugiats de Kosovo darrere d'una tanca amb filferro de pues a Albània.

La fotografia de la portada d'avui és possiblement la més commovedora de l'èxode sirià. Potser ja la més simbòlica. Un nen jau mort a la sorra d'una platja turística de Bodrum (Turquia) i l'impacte a les xarxes socials va ser tan immediat com justificat. Falta veure ara l'impacte en els governants europeus, en particular entre els més reticents a acollir refugiats, o entre els que hi posen condicions, o entre els que directament s'hi neguen. Una escena que hauria de ser el mirall d'un vergonya per a Europa. A Turquia va fer fortuna el hashtag KiyiyaVuranInsanlik (La humanitat encallada).

El context de la foto és aquest: almenys 12 persones, es creu que totes de nacionalitat siriana, es van ofegar a l'enfonsar-se dues barques que van salpar del sud-est de Turquia en direcció a l'illa grega de Kos.

Un dels dos bots, amb 16 sirians, es va enfonsar just després de partir d'Akyarlar, a la península de Bodrum. Set d'ells hi van perdre la vida, set van ser rescatats i dos seguien ahir desapareguts. En una altra barca, partint del mateix punt, hi anaven vuit sirians. Cinc nens i una dona es van ofegar; dos van sobreviure al portar armilla salvavides. Un d'aquells cinc nens és el que apareix a la foto, firmada per Reuters.

Notícies relacionades

Segons els mitjans turcs, el nen de la camisa vermella brillant, que jau de cap per avall, sense vida, tenia 3 anys i es deia Ailan Kurdi. El seu germà, de 5 anys, també va morir en l'accident. Aquests mitjans van explicar que procedien de Kobane, ciutat del nord de Síria i fronterera amb Turquia. Fugien dels bombardejos constants i la violència infinita.

Un guardacostes turc no va trigar a agafar el nen a coll i emportar-se'l lluny de la mirada pública. Una d'aquestes imatges que expliquen de forma precisa els terribles riscos que moltes famílies assumeixen al pujar a una barca precària per intentar arribar a una costa segura i viure, simplement, en pau.