RACISME ALS EUA

El Ku Klux Klan marxa pels carrers de Carolina del Sud

El grup supremacista blanc protestava contra la retirada de la bandera confederada

El grup racista KKK té en la bandera confederada un dels seus símbols. / periodico

1
Es llegeix en minuts

El grup que proclama la supremacia blanca Ku Klux Klan (KKK) i diversos grups afiliats a les Panteres Negres -un partit d'activistes que lluiten contra el racisme- han coincidit aquest diumenge en dues marxes successives als voltants del Capitoli de Colúmbia, capital de Carolina del Sud, una setmana després que la bandera confederada fos treta del recinte legislatiu estatal.

Desenes de membres dels "Cavallers Lleials Blancs", una facció del KKK amb seu a Carolina del Nord, han realitzat una manifestació a la tarda, hora local, per rebutjar la remoció d'aquesta polèmica bandera, que durant la Guerra Civil (1861-1865) nord-americana va ser símbol dels estats del sud que defensaven l'esclavitud.

Onejant ensenyes confederades, algunes d'elles amb el símbol nazi incrustat, uns quants integrants del grup racista han arribat a cridar insults a persones afroamericanes que passaven pel lloc i que hores abans han realitzat una vigília a prop del Capitoli per celebrar la retirada de la bandera confederada.

La tensió que ha causat la proximitat dels dos grups ha motivat que les autoritats redoblessin la presència d'efectius amb armilles antibales i cascos, i intervinguessin en un forcejament que ha tingut lloc quan una manifestant ha esquinçat la bandera confederada.

Les marxes es van programar poc després que la governadora de l'estat, Nikki Haley, firmés una norma aprovada pel Congrés de Carolina del Sud que va autoritzar la retirada d'aquesta bandera dels recintes del legislatiu estatalla retirada d'aquesta bandera , un mandat que es va concretar amb rapidesa el 10 juliol.

LA BANDERA DE LA DISCÒRDIA

L'ensenya es va convertir en motiu de polèmica arran del tiroteig a la ciutat de Charleston, al nord de l'estat, el 17 de juny, i en què l'autor dels trets, Dylann Roof, va assassinar nou persones a l'interior d'una església afroamericana.

Notícies relacionades

Una de les víctimes va ser el senador Clementa Pinckney, un demòcrata representant de la zona de Jasper, que al seu torn era el pastor de l'Església Emmanuel AME, lloc on va tenir lloc la matança.

Roof, que tenia com a objectiu desencadenar una "guerra racial" segons va declarar, va aparèixer després en algunes fotografies amb la bandera confederada, fet que va disparar el debat nacional sobre aquest símbol que en el passat va despertar crítiques per les connotacions racistes que comporta.