Schäuble insisteix en la sortida temporal de Grècia de l'euro

El ministre alemany descarta una quitació al ser «incompatible» amb la unió monetària

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BERLÍN

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, va recordar ahir que una quitació del deute grec, tal com proposa el Fons Monetari Internacional (FMI), «és impossible» ja que és «incompatible» amb el fet de ser membre de la zona euro, encara que va reconèixer que «potser seria la millor opció». Pel ministre alemany, «potser el millor camí» és que Grècia surti temporalment de l'euro durant cinc anys (el Grexit), com va proposar a l'Eurogrup.

«Ningú sap com (Grècia) pot continuar endavant sense una quitació del deute i tots sabem que aquesta quitació és impossible d'acordar en el marc de la unió monetària», va dir en una entrevista a la cadena de ràdio pública Deutschlandfunk.

El ministre alemany va tornar a qüestionar el tercer rescat financer al país hel·lè. Alemanya és el principal contribuent als fons de rescat de la zona euro.

Fa a penes unes setmanes les necessitats de finançament d'Atenes eren de 10.000 milions d'euros, que «no són una petitesa», va remarcar Schäuble, i ara es parla de més de 86.000 milions d'euros.

Les declaracions de Schäuble es van produir un dia després que el Parlament hel·lè aprovés el paquet de draconianes reformes imposades per la Unió Europea com a condició per rebre l'ajuda econòmica. Sobre la votació de dimecres passat, Schäuble va dir que «estem un pas més enllà». «Grècia es troba en una posició molt complicada i es tracta d'un pas important», va assegurar, al mateix temps que va advertir que el que toca ara és que l'Eurogrup verifiqui que es compleixin els compromisos adquirits.

DURES CRÍTIQUES 

Notícies relacionades

El ministre de Finances austríac, el socialdemòcrata Werner Faymann, va criticar ahir amb duresa el seu homòleg alemany. «El ministre de Finances Schäuble ha creat a alguns la impressió que la sortida de la unió monetària de Grècia serà útil perquè potser d'aquesta manera hauríem de pagar menys», va dir Faymann en una entrevista amb el diari austríac Der Standard.

«Crec que això és totalment erroni. Moralment no està bé. Seria el començament d'un procés de decadència. Alemanya ha assumit un paper de lideratge a Europa i en aquest cas aquest lideratge no és positiu», va sentenciar.