INFORME DEL COMITÈ PER PROTEGIR ELS PERIODISTES

Caricaturistes sota amenaça

Els assassinats de 'Charlie Hebdo' han tornat a donar relleu a la persecució i els riscos que afronten els humoristes gràfics arreu del món

Imatge de l’exemplar de ’Charlie Hebdo’ venut el 14 de gener després de l’atac a la seva seu a París.

Imatge de l’exemplar de ’Charlie Hebdo’ venut el 14 de gener després de l’atac a la seva seu a París. / AP / Lionel Cironneau

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El 7 de gener dos subjectes van entrar a la redacció de la revista satírica 'Charlie Hebdo' París van assassinar 12 persones, vuit d'elles periodistes i caricaturistes, per fer retrats humorístics de Mahoma. Ara el Comitè per Protegir els Periodistes (CPJ, en anglès) ha elaborat un informe sobre els riscos que afronten aquests professionals.

El document repassa la persecució que pateixen els humoristes gràfics arreu del món. A Malàisia, per exemple, el caricaturista Zunar s'enfronta a 43 anys de presó per haver criticat el president del Govern i haver-lo dibuixat segrestant el poder judicial. A Bombai, Aseem Trivedi s'enfronta a cadena perpètua per haver fet dibuixos sobre la corrupció política a l'Índia.

“Lamentablement el món s'està adonant del poder d'influència dels caricaturistes i ha respost per mitjà de l'exercici de la violència i l'assassinat”, ha denunciat en l'informe l'activista i escriptor nord-americà Robert Russell.

AUTOCENSURA DESPRÉS DE 'CHARLIE HEBDO'

El document també denuncia que després dels atacs de 'Charlie Hebdo' la reacció mundial va ser l'oposada a l'esperada, amb més repressió i violència contra els caricaturistes. A més de les protestes que van acabar amb la mort d'unes 200 persones, molts editors que van reproduir imatges satíriques sobre el profeta de l'Islam “van ser acomiadats, arrestats o empresonats i un munt de publicacions van ser suspeses o tancades”.

Notícies relacionades

En altres països amb més marge per a la llibertat d'expressió, com els Estats Units, els autors admeten que han d'estar oberts a les queixes en l'era d'internet. “M'han dit anticatòlica, antimusulmana i la Goebbels del feminisme”, assegura la caricaturista guanyadora del Pulitzer Signe Wilkinson, “però senzillament els meus lectors no tenen el dret de disparar-me”.

L'autor danès d'una d'aquestes populars caricatures, Kurt Westergaard, ja va advertir de la perillosa resposta que poden generar aquests atacs: “La por no desapareixerà. Hi haurà algun tipus d'autocensura, i en certa manera aquest és el pitjor tipus de censura”.