"Ha sigut un balanceig llarg"

Membres d'oenagés espanyoles al Nepal expliquen com han viscut aquest segon terratrèmol

2
Es llegeix en minuts

Els equips espanyols d'ajuda humanitària que treballen al Nepal intenten "tornar a la normalitat", després d'haver viscut amb "tensió" el nou terratrèmol de 7,3 graus en l'escala de Richter.

En una conversa telefònica amb Efe, la delegada d'ajuda humanitària de la Creu Roja espanyola, Carmen Ferrer, explica que aquest segon sisme ha afectat l'equip de l'organització a la ciutat de Kalikasan, a 180 quilòmetres al nord-est de Kàtmandu, al districte de Rasuwa, on s'ha sentit "un balanceig llarg, però no gaire intens".

Ferrer indica que ara estan intentant "tornar a la normalitat", després d'haver viscut un moment de "tensió" i haver esperat durant aproximadament una hora per comprovar que tots els membres de l'equip estaven bé.

CAMPAMENT BASE

En el moment d'aquesta comunicació telefònica, els treballadors i voluntaris de Creu Roja Espanyola estan "tranquils", planificant les seves activitats de demà, al seu campament base, situat en una zona muntanyosa, de difícil accés, poc poblada i amb cases disperses, que va resultar molt afectada pel terratrèmol del 25 d'abril.

L'organització treballa per millorar les condicions de sanejament de les famílies, instal·lant latrines d'emergència, ajudant-los en la gestió dels residus i controlant la població de determinats insectes per evitar la transmissió de malalties.

Ferrer destaca que l'ajuda humanitària ja està arribant a la població nepalesa, encara que reconeix que "la logística és molt complexa" perquè "les comunitats estan molt disperses i a les muntanyes", cosa que fa que aquest procés sigui "ardu i lent".

CARRERA CONTRARELLOTGE

El nou terratrèmol que ha afectat el Nepal deixa la població en una situació encara "més vulnerable", segons Oxfam Intermón, que proporciona aigua potable a prop de 2.500 persones, instal·la latrines i distribueix refugi d'emergència als afectats a Dolakha i Sindupalchowk.

A conseqüència del segon sisme, a Kàtmandu, el personal d'Oxfam Intermón ha hagut d'abandonar la seva oficina i, després d'uns minuts en què s'ha restablert el corrent elèctric, ha pogut tornar a les instal·lacions per comprovar, poc després, que tots els membres de l'equip es trobaven bé.

El poble del Nepal es troba en "una carrera contrarellotge" per aconseguir refugi, aliments i un sanejament adequat abans de l'arribada de les pluges monsòniques al juny, amb l'objectiu d'evitar el risc de transmissió de malalties com el còlera, a través de l'aigua, apunta en una nota aquesta organització.

Pla Internacional ressalta que el nou terratrèmol empitjora la situació a les zones ja devastades, com Dolakha i Sindupalchowk, on el 90 per cent de les cases estaven completament destruïdes o molt destrossades pel sisme del 25 d'abril.

10.000 EQUIPS DE REFUGI

Des d'aleshores, l'organització ha distribuït 10.493 kits de refugi i 4.811 paquets de menjar, a més d'altres productes no alimentaris en 10 districtes del país.

Notícies relacionades

Fins ara, ha posat en marxa sis "espais amics de la infància", on els nens afectats poden continuar la seva educació i rebre suport psicosocial.

El nou sisme es produeix quan el Nepal encara intenta recuperar-se del moviment tel·lúric del 25 d'abril, que va causar més de 8.000 morts, 17.800 ferits i desenes de milers de vivendes afectades.