El Nepal es col·lapsa davant els 8 milions de damnificats

Els morts ja passen de 5.000 i les autoritats temen que la xifra es dobli

Una nova allau de neu, fang i pedres sepulta 250 persones

Diverses persones caminen entre edificis ensorrats a Kàtmandu, ahir.

Diverses persones caminen entre edificis ensorrats a Kàtmandu, ahir. / EFE/SEDAT SUNNA

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

Més de 5.000 morts confirmats i el doble més que probables, vuit milions d'afectats, el patrimoni històric i les collites arruïnades i la precària economia nacional demanant l'extrema unció. L'abast de la tragèdia al Nepal es va coneixent amb més exactitud quan ja han passat tres dies des del sisme que va arrasar vastes zones del país.

La xifra de víctimes ja arriba als 5.057 al Nepal, a més d'un altre centenar a les veïnes Índia i Xina. Però el primer ministre, Sushil Koirala, ha advertit que podrien ser 10.000 si segueixen apareixent localitats devastades en zones de difícil accés. «És un desafiament i un moment molt difícil per al Nepal», ha declarat Koirala, que ha col·locat el focus més urgent en els supervivents sota la runa. Qualsevol rescatat més enllà de tres dies respon més al miracle que a la lògica.

SENSE MENJAR / L'ajuda ha començat a arribar a les àrees més pròximes a l'epicentre, on els habitants s'amunteguen sota els helicòpters per intentar aconseguir alguna cosa per posar-se a la boca. Les imatges mostren pobles sencers reduïts a runa. «No hem menjat res des del terratrèmol. Ja no queda res aquí», va dir Gurung, un supervivent a l'agència France Presse.

Dotzenes de governs han ofert la seva ajuda a l'empobrit país asiàtic, amb l'Índia liderant el desplegament. Avions militars nord-americans, xinesos i israelians també s'han sumat a l'operació. El Govern nepalès està enviant tendes de campanya, aliments i aigua a les àrees més afectades però la demanda excedeix les seves possibilitats. Les carreteres tallades i la tenaç pluja s'han confabulat per endarrerir les tasques de recerca a les localitats més remotes, a les quals l'Exèrcit arriba després de penoses travessies.

Una allau va causar ahir almenys 250 desapareguts a Ghodatabela, una localitat al nord de la capital cèlebre entre els senderistes, informa Reuters. La paret de neu, fang i roques que va caure sobre la localitat evidencia que el terreny en àmplies àrees del país està en un equilibri precari després del sisme de 7,9 de dissabte i les desenes de rèpliques. Mentrestant, a la muntanya Everest van ser rescatats en helicòpter els últims alpinistes que havien quedat atrapats a les zones més altes de la muntanya. Els catalans Ferran Latorre i Núria Picas van confirmar la seva decisió d'abandonar el repte de coronar el Makalu.

TALLS DE LLUM / Els supervivents a la capital es dirigeixen als comerços que continuen oberts per aprovisionar-se d'aigua i menjar i a les gasolineres per comprar el combustible dels seus generadors de llum. Els talls elèctrics s'han multiplicat. Els habitants de Kàtmandu dormen al carrer, en parcs o altres espais oberts. Els que no han perdut la casa tenen por que puguin caure en qualsevol moment. «Hem estat aquí tres dies, vivint sota la lona. Comptem cada mossegada que fem, cada gota que bevem», ha assenyalat la mestressa de casa Rama Shrestha, acompanyada del seu fill, a l'agència France Presse.

Notícies relacionades

Kàtmandu va declarar l'estat d'emergència diumenge després del sisme i ha destinat 500 milions de rupies (més de 4,5 milions d'euros) a la reconstrucció d'infraestructures. Vuit milions de persones que resideixen en 39 districtes han quedat afectades, segons les estimacions inicials de les Nacions Unides. Sindhupalchwok, amb 944 víctimes, i Kàtmandu, amb 913, són les localitats més castigades.

L'ONU intentarà proporcionar aliments al gairebé milió i mig de nepalesos necessitats els pròxims tres mesos en una «operació massiva», segons la va definir Elizabeth Byrs, la portaveu. Una altra preocupació són els 1,3 milions d'infants que necessiten ajuda urgent, segons l'UNICEF, i sobre els quals plana l'amenaça de les malalties per l'aigua contaminada, la falta de refugi o la impossibilitat de reprendre les activitats escolars.