Les raons del devastador efecte del terratrèmol del Nepal

Kàtmandu és una zona de terres arenoses que agreuja els efectes d'un sisme superficial

Una càmera de seguretat grava el terratrèmol del Nepal. / YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA

El terratrèmol del Nepal ha tingut efectes devastadors per la suma de factors geològics específics i infraestructures precàries. El 25 d'abril d'aquest 2015 es recordarà per la mort de milers de persones després del sisme de 7,8 graus en l'escala de Richter (en un primer moment es va quantificar en 7,9 graus). Aquests són els tres factors pels quals el fenomen natural ha desembocat en una catàstrofe.

Plaques tectòniques i superficialitat de l'epicentre

El megaterratrèmol del Nepal es va produir com a resultat de la fricció entre les falles de l'Índia, una placa de subducció, amb la d'Euràsia. La tensió que va originar al seu dia la serralada més alta de la terra segueix existint. L'epicentre del sisme es va situar a uns 80 quilòmetres al nord-oest de la capital nepalesa de Kàtmandu. La placa de l'Índia convergeix contra la del continent (cap a la Xina) a una velocitat de 45 mil·límetres a l'any, i afavoreix l'augment d'altitud de la serralada de l'Himàlaia.

 

Tot i la situació geològicament estratègica del Nepal, els registres a penes comptabilitzen quatre terratrèmols de més de sis graus en els últims 100 anys. La raó de la virulència d'aquest terratrèmol s'ha de buscar en la proximitat del centre del terratrèmol, que, segons els últims càlculs de l'USGS, es va situar a només dos quilòmetres de profunditat. Els vídeos de la catàstrofe mostren la potència del sisme.  

Una vall d'arenes

Notícies relacionades

Kàtmandu es troba en una vall d'uns 150 quilòmetres de longitud, envoltat de les muntanyes més altes de la Terra. Aquesta vall ha rebut durant milers de milions d'anys els al·luvions procedents d'aquestes muntanyes que van configurar un llac enorme. Com a conseqüència, els terrenys superficials actuals es componen d'arenes. Un terratrèmol en una zona de sorra té efectes sobre les construccions molt més grans que en terrenys durs. 

Construccions precàries

El Nepal és un país pobre. Les construccions tendeixen a ser precàries i en moltes d'elles han utilitzat sempre de manera tradicional la fusta. Tot i que aquest material és més flexible i suporta millor les tensions tectòniques, la potència del terratrèmol ha eliminat aquest possible avantatge. El grau de conservació dels edificis és precari. A més, les construccions al Nepal tendeixen a elevar-se més de dos pisos sobre el nivell del carrer, fet que augmenta els riscos en cas d'enfonsar-se. Algunes construccions de fusta emblemàtiques del país tenen una altura de més de 30 metres. En qualsevol cas, al Nepal no és habitual la construcció d'edificis amb mesures antisísmiques (espai entre parets de càrrega i fonaments especialment dissenyats). Això explica que hi hagi hagut milers de morts.