El terratrèmol ja ha causat 3.904 morts i sumeix el Nepal en el caos

Les freqüents rèpliques destorben les tasques de rescat a càrrec de ciutadans i turistes

Els hospitals de la capital estan desbordats i moltes àrees afectades continuen incomunicades

Milers de nepalesos fugen al camp per por de les rèpliques. / periodico

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

El Nepal intenta refer-se d'un sisme que deixa imatges de cadàvers apilats, tasques de rescat amb mitjans pedestres, caos en l'ajuda, comunicacions difícils i altres escenes desgraciadament habituals dels desastres en països subdesenvolupats. La factura supera els 3.900 morts i 6.833 ferits, segons els comptes oficials d'ahir. El pas de les hores l'agreujarà perquè moltes zones pròximes a l'epicentre encara continuen incomunicades.

Centenars de cadàvers van anar arribant durant tota la jornada a un hospital de Kàtmandu i eren dipositats en una habitació fosca, alguns sense roba. Als congestionats centres mèdics, el personal ha muntat tendes de campanya per tractar el cabal incessant de ferits. «L'electricitat està tallada; els sistemes de comunicació, saturats; els hospitals, massificats, i ens estem quedant sense lloc per als cadàvers», va dir a AFP Helen Szoke, cap executiva d'Oxfam Austràlia.

Els equips de rescat van necessitar tot dissabte a la nit per obrir amb pics l'entrada d'un edifici perquè els estrets carrerons del centre històric de Kàtmandu impedeixen el pas de buldòzers. A aquests, s'hi han sumat ciutadans i turistes que fan servir les  mans a falta de material. La televisió n'ha mostrat quatre carregant un ferit mentre un cinquè el venta amb una revista. Es creu que encara queden amb vida víctimes tancades als edificis arruïnats pels 7,9 graus del sisme, el més poderós que ha patit el país en més de vuit dècades.

PÀNIC I DESOLACIÓ 

Algunes construccions es van ensorrar sense remissió mentre que altres aguanten en postures recargolades que sembla que esperin rebre la rematada. La capital, de tres milions d'habitants, ha concentrat els danys més importants. Les imatges mostren la població deambulant enmig de la runa del que van ser les seves cases a la recerca de pertinences i familiars sepultats. El sisme ha accentuat les dificultats de la vida al Nepal, un dels països més endarrerits de l'Àsia.

Milers de persones a Kàtmandu han passat la seva segona nit al carrer, patint les baixes temperatures però amb massa por de tornar a casa seva. Molts porten mantes i les seves pertinences ficades en bosses. L'últim recompte xifra en 721 el nombre de morts només a la capital del país més elevat del món. L'Índia ha comunicat la mort de 67 persones, mentre que l'agència oficial Xinhua parla de 18 morts a la Xina.

Les freqüents rèpliques de fins a 6,7 graus que hi continua havent destorben les tasques de rescat, i estenen el pànic i arruïnen les precàries infraestructures. Una d'aquestes va forçar l'abandonament dels controladors aeris, la clausura de l'aeroport de la capital i el desviament de vols, la qual cosa va alentir l'arribada d'ajuda internacional. El subministrament elèctric, que ja per si mateix pateix quotidianes i freqüents interrupcions, ha quedat tallat en àmplies zones de la capital. La xarxa nacional de telefonia mòbil també va a batzegades.

COP DUR A UN PAÍS TURÍSTIC 

El terratrèmol ha arrasat una part del ric patrimoni històric d'un país que nodreix les seves arques gràcies al creixent turisme. Les nou plantes de la torre Dharahara es van desplomar dissabte quan hi havia com a mínim 150 persones que l'estaven visitant. Ahir s'havien rescatat una trentena de cossos.

Notícies relacionades

Dotzenes de països han ofert ajuda, des d'aliments i tendes fins a equips de rescat. Els primers que han respost han sigut la Xina, el Pakistan i l'Índia. Avions indis van aterrar ahir a la zona amb 43 tones de material d'auxili i 200 rescatadors. Un equip xinès format per 63 persones també va arribar a la capital i s'esperaven quatre avions pakistanesos amb material sanitari i metges. S'hi han desplaçat, a més a més, equips de rescat amb gossos.

La vall de Kàtmandu té un llarg historial sísmic a causa de la confluència de les plaques d'Euràsia i l'Índia. En aquesta falla s'han registrat com a mínim quatre terratrèmols de més de sis graus durant l'últim segle. El que es va registrar dissabte va tenir lloc a menys de 80 quilòmetres al nord-oest de la capital i a una profunditat d'uns 15 quilòmetres, la qual cosa en va multiplicar els efectes.