Tres dels espanyols detinguts per combatre a Ucraïna són exmilitars

Entre els arrestats hi ha els dos primers joves que, a l'agost, es van desplaçar a aquesta zona de conflicte

Imatges de l’operació de la Policia Nacional, en què ha detingut vuit espanyols que havien tornat després de combatre a Ucraïna amb els prorussos. / POLICIA NACIONAL / MINISTERI DE L'INTERIOR

1
Es llegeix en minuts

Tres dels vuit espanyols detinguts aquest divendres per combatre a Ucraïna en les milícies prorusses són exmilitars de l'Exèrcit de Terra pertanyents a moviments d'extrema esquerra i alguns d'ells formaven part d'un grup que van fundar ells mateixos amb el nom de "Brigada Carlos Palomino". 

Entre els vuit detinguts aquest divendres per haver anat a combatre a l'est d'Ucraïna en el bàndol dels separatistes prorussos hi ha Rafael Muñoz Pérez, un jove de 27 anys nascut a Madrid, però establert a Astúries, i Ángel, un altre jove de 22 anys i natural de Cartagena, els dos primers joves espanyols de què es va tenir constància de la seva presència en aquest conflicte després que concedissin entrevistes a diversos mitjans de comunicació com la cadena de televisió francesa France 24, davant la qual es van declarar "disposats a tot".

Segons han informat fonts jurídiques, la Policia ha detingut aquests homes per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que va rebre una querella de la Fiscalia contra ells basada en un informe policial amb fotos i vídeos en què els arrestats apareixen a Ucraïna amb armes com a rifles Kalàixnikov.

Els detinguts havien penjat aquestes fotos i vídeos en xarxes socials quan van tornar del país centreeuropeu i els agents van procedir a elaborar un informe amb aquest contingut per enviar-lo a la Fiscalia de l'Audiència Nacional, competent per a delictes comesos per espanyols a l'estranger.

OPERACIÓ OBERTA

Notícies relacionades

L'operació continua oberta i està sota secret, i s'espera que els detinguts per la Policia (no per ordre del jutge, que només ha ordenat els registres) passin en els pròxims dies a disposició de Pedraz.

Segons ha informat el Ministeri de l'Interior, es tracta de la primera operació policial portada a terme a Europa contra les activitats de combatents estrangers en el conflicte ucraïnès.