NOVA CRISI BILATERAL A L'HORITZÓ

Gazprom amenaça de tallar en dos dies el flux de gas a Ucraïna

El monopoli rus al·lega l'impagament per Kíev dels avanços pactats a l'octubre

Moscou pretén que el Govern ucraïnès pagui la factura de les zones insurgents

Protesta a Kíev per exigir l’alliberament de la pilot ucraïnesa Nadezda Savtxenko, retinguda a Rússia.

Protesta a Kíev per exigir l’alliberament de la pilot ucraïnesa Nadezda Savtxenko, retinguda a Rússia. / AP /B SERGÉI CHUZAVKOV

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MOSCOU / KÍEV

Negres auguris envolten, una vegada més, el subministrament de gas a Ucraïna, i per tant, a un gran nombre de països de la UE. Gazprom, el monopoli del gas rus, va acusar ahir Kíev de no pagar les quantitats estipulades en concepte d'avançament, i va amenaçar que interrompria el subministrament d'aquesta font d'energia al país veí d'aquí dos dies en el cas que no hi hagi abonaments financers suplementaris. «Aquesta situació crea importants riscos per al trànsit de gas cap a Europa», va advertir el president de la companyia, Alexei Miller, en una roda de premsa a Moscou.

L'enèsim motiu de fricció entre el monopoli gasístic de Rússia i les autoritats ucraïneses resideix en aquesta ocasió a decidir si aquestes s'han de fer càrrec o no de la factura del consum de gas a les regions rebels de Donetsk i Lugansk. La setmana passada, Kíev va interrompre els enviaments de gas a les àrees insurgents, i Moscou hi va respondre subministrant aquesta font d'energia de forma directa, al mateix temps que suggeria que el pagament seria inclòs a la factura que es presentés ulteriorment a Kíev. Ucraïna, per la seva banda, insisteix que no sufragarà els enviaments de gas a les zones de l'est, ja que utilitzen gasoductes fora del seu control. «Naftogaz (companyia gasística ucraïnesa) no considera possible pagar nous avanços per al subministrament de gas rus fins que rebi prou garanties de l'estricte compliment del contracte amb Gazprom», va respondre durament la companyia en un comunicat. Naftogaz acusa Gazprom d'apropiar-se de gas pel qual ja ha pagat, és a dir d'enviar només 47 milions de metres cúbics dels 114 milions que va abonar per avançat.

L'any passat, les diferències entre Ucraïna i Rússia sobre política de preus van empènyer aquest últim país a tancar l'aixeta del gas durant bona part de l'estiu i de la tardor. L'estat de l'est europeu, ensorrat per la guerra, va aconseguir esquivar la crisi explorant nous jaciments de gas i rebent diners des d'altres països de la UE per diversificar fonts d'aprovisionament.

INQUIETUD I PREOCUPACIÓ

Notícies relacionades

Aquest enèsim episodi de l'eterna guerra del gas que disputen Ucraïna i Rússia va infondre inquietud i fonda preocupació entre els ministeris d'Exteriors dels Vint-i-vuit. La Comissió Europea va garantir que els subministraments de gas rus a la totalitat de la UE no seran afectats per l'última crisi entre Kíev i Moscou. «El trànsit no s'ha vist en absolut afectat per la situació a l'est d'Ucraïna», va proclamar la portaveu comunitària per a l'Energia, Anna-Kaisa Itkonen. El vicepresident de la Comissió Europea encarregada del dossier del gas, Maros Sefkovic està en contacte permanent «amb les dues partes i està disposat a organitzar reunions trilaterals sempre que calgui», va indicar Itkonen. «La Comissió espera que el paquet d'hivern (l'últim acord sobre el subministrament de gas rus a Ucraïna, tancat a l'octubre precisament per superar una disputa anterior) es posi en marxa de forma plena», va assegurar la mateixa font.

Les periòdiques crisis gasístiques entre Moscou i Kíev ja no tenen el del dramatisme de les de temps enrere. Els sis mesos durant els quals es va interrompre el subministrament l'any passat no van suposar cap daltabaix en les importacions europees. Un terç del gas consumit a Europa procedeix de Rússia.