GUERRA A L'EST D'EUROPA

Merkel s'oposa a armar Kíev, com demanen els EUA, i advoca per la diplomàcia

La cancellera alemanya intervé en la Conferència de Seguretat de Munic, a la qual assisteixen caps d'Estat, ministres, a més del vicepresident dels EUA

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, se saluden a Munic.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, se saluden a Munic. / THOMAS KIENZLE (AFP)

2
Es llegeix en minuts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat aquest dissabte "convençuda" que el conflicte a Ucraïna "no se solucionarà de forma militar" i s'ha oposat a enviar armament a Kíev, com proposen els Estats Units.

La cap del Govern alemany ha fet aquestes declaracions a la Conferència de Seguretat de Munic, després de plantejar els últims dos dies a Moscou i Kíev un nou pla de pau amb el president francès, François Hollande.

"Estic convençuda que aquest conflicte no se solucionarà de forma militar. Per això fem esforços per centrar-nos en la diplomàcia", ha assegurat Merkel.

NEGATIVA ALS EUA

La cancellera ha afirmat, no obstant, que comprèn el debat als EUA sobre la necessitat d'armar Kíev en resposta a l'ajuda militar i financera que presta Moscou als rebels prorussos de l'est d'Ucraïna.

"Però els avanços que necessita Ucraïna no es donaran amb més armes", ha dit Merkel, que responia així a la pregunta d'un senador nord-americà després de la seva intervenció.

La cap del Govern alemany sí que ha indicat que en altres punts de la crisi d'Ucraïna Europa i els EUA han estat d'acord, com en el de les sancions a Rússia, que s'han imposat de forma coordinada als dos costats de l'Atlàntic.

ESFORÇOS DIPLOMÀTICS

Merkel acabava de reconèixer en el seu discurs que no està garantit el resultat dels seus últims esforços diplomàtics a Moscou, però ha subratllat que segons la seva opinió la resposta "no és no fer més, sinó seguir intentant-ho".

La cancellera i el president francès es van reunir divendres a Moscou amb Putin per presentar-li una nova proposta de pau per a l'est d'Ucraïna, un pla que el dia anterior havien presentat al president ucraïnès, Petró Poroixenko.

Merkel i Hollande tenen previst mantenir diumenge una conferència telefònica amb Putin per tancar un possible acord que inclogui les últimes demandes de Kíev i superi el filtre de Moscou.

L'eix francoalemany ha llançat aquesta última ofensiva diplomàtica d'alt nivell davant la intensificació dels combats entre l'exèrcit ucraïnès i els rebels prorussos, i després que els Estats Units comencessin a considerar la possibilitat d'enviar armes a Kíev, un opció que París i Berlín rebutgen.

CIMERA AMB CAPS D'ESTAT

Notícies relacionades

En aquesta edició de la cimera hi participen una vintena de caps d'Estat i de Govern, uns 60 ministres d'Exteriors Defensa, gairebé 40 alts directius de grans empreses i representants d'oenagés internacionals.

A més de Merkel, en aquesta cita hi participen Poroixenko, el vicepresident dels EUA, Joe Biden, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, el ministre rus d'Exteriors, Serguei Lavrov, i els ministres de Defensa i Exteriors d'Alemanya, Ursula von der Leyen i Frank-Walter Steinmeier, respectivament.

Temes:

Rússia