'Charlie Hebdo' torna a començar

Els supervivents de la massacre preparen el següent número amb el suport d'altres diaris

Trobada 8 Reunió entre periodistes de ’Charlie Hebdo’ i ’Libération’, ahir, a la seu del segon.

Trobada 8 Reunió entre periodistes de ’Charlie Hebdo’ i ’Libération’, ahir, a la seu del segon. / AFP / BERTRAND GUAY

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

En estat de commoció encara, tan sols dos dies després que els seus companys fossin massacrats, els periodistes supervivents de Charlie Hebdo es van instal·lar ahir a la redacció del diari Libération, que els ha cedit espai perquè puguin treballar i tirar endavant el pròxim número del setmanari. Sortirà als carrers dimecres, segons ha informat l'advocat de la publicació, Richard Malka, amb una tirada d'1 milió d'exemplars. Habitualment n'editen 60.000.

Un centenar de periodistes, alguns curiosos i nombrosos policies desplegats per a l'ocasió esperaven el desembarcament del setmanari satíric a la seu del famós diari d'esquerres, situat al carrer de Béranger, a prop de la plaça de la République. El diari dels supervivents és l'expressió que s'ha encunyat per designar el pròxim número de vuit pàgines de Charlie Hebdo, que els periodistes tiraran endavant en condicions molt difícils, gairebé heroiques, destrossats per la pèrdua dels seus companys. La solidaritat del conjunt de la premsa francesa amb el setmanari satíric va quedar retratada, abans de l'arribada dels periodistes, en l'eloqüent entrada a l'edifici d'una furgoneta en què viatjava el material informàtic que el diari Le Monde ha posat a disposició dels seus col·legues: cinc ordinadors, una impressora i un escàner, entre altres coses. La minvada redacció de Charlie Hebdo va fer el seu ingrés a les instal·lacions del diari amfitrió per la porta del darrere, els seus desmoralitzats integrants ovacionats per ciutadans espontanis i els seus crits de suport:

«¡Valor, amics! ¡És necessari que no defallim!»Força i cor     

«L'emoció és gran, i l'atmosfera, greu», va descriure després la web de Libération l'ambient al vestíbul de l'edifici, on els periodistes van ser rebuts pels seus col·legues. Els nous ordinadors van ser instal·lats a la sala on habitualment tenen lloc els consells de redacció del diari. «Acollirem amb discreció i consideració l'equip reduït que ha decidit continuar la seva missió malgrat tot. Necessiten el suport de tothom: aportem-hi la nostra petita contribució», va escriure el director de Libération, Laurent Joffrin, per donar la benvinguda als seus companys. «Treballaran enmig del dolor però també amb esperança, per dir al país que la desgràcia no és suficient per fer-los desistir de la seva tasca». Més tard, les agències van començar a enviar les imatges d'una primera reunió entre periodistes de les dues redaccions. Sense saber qui és qui, era fàcil reconèixer els integrants d'un mitjà i d'un altre. Es veia el dolor en les cares d'aquells que habitualment es dediquen a fer riure.

Notícies relacionades

També va circular la portada del pròxim número, que molts potser guardaran per històrica, o en honor als morts. El titular, sobre un fons negre i luctuós, és aquest: Urgent. Recherche 6 dessinateurs (Urgent. Es busquen sis dibuixants).

Una vegada els hostes es van haver instal·lat al nou espai, l'advocat Malka va sortir un moment al carrer per dirigir-se als periodistes: «Estem emocionats per la vostra presència i el vostre suport, però hem de fer un diari en les condicions que ja coneixeu. Necessitem una certa intimitat. El que us hem de dir ho direm en aquestes vuit pàgines. La força i el cor que ens queden el posarem en aquestes vuit pàgines. El més urgent ara és el següent número de Charlie Hebdo».