AL CENTRE DE LA CIUTAT

35 morts en una allau durant la celebració de Cap d'Any a Xangai

Segons alguns testimonis, l'accident es va produir quan la gent es va abalançar per agafar cupons llançats des d'edificis pròxims

Imatge de l’allau humana al Bund de Xangai. / REUTERS / XINA STRINGER NETWORK

Imatge de l’allau humana al Bund de Xangai.
Imatge de l’allau humana al Bund de Xangai.

/

2
Es llegeix en minuts

Un total de 35 persones han mort i 48 han resultat ferides, 14 d'elles de gravetat, com a resultat d'una allau humana en una festa de Cap d'Any al centre de Xangai (Xina), segons ha informat aquest dijous el Govern local. L'incident ha passat a la plaça de Chen Yi, situada a prop de la riba fluvial coneguda com el Bund, al cor històric de Xangai, al costat del riu Huangpu, poc abans de l'entrada el 2015, al voltant de les 23.30 hora local de dimecres (17.30 hores de dimecres a Espanya).

Segons els primers testimonis dels supervivents divulgats per la premsa xinesa, l'allau s'ha originat a les escales d'una plataforma elevada adjacent a la plaça, on es van aglomerar gran quantitat de persones, i ha estat relacionada amb el llançament d'uns cupons des d'edificis pròxims. Un elevat grup de persones han caigut a terra i han estat aixafades per la resta, han explicat testimonis al diari 'Shanghai Daily'. 

Altres testimonis han apuntat a l'agència oficial Xinhua que des de les finestres d'edificis pròxims s'estaven llançant cupons que semblaven bitllets de dòlar, que portaven imprès el nom d'un bar de la zona, i que la gent que estava a la zona va començar a barallar-se per aconseguir-los.

ESCENES "INFERNALS"

Alguns supervivents han qualificat d'"infernals" i "horroroses" les escenes posteriors a l'allau humana. "Els esglaons que pugen a la plataforma estaven plens de gent. Alguns volien baixar i altres volien pujar", ha recordat una supervivent identificada com a Yin a l'agència oficial.

"Ens vam quedat atrapats al mig i vam veure algunes noies caure mentre cridaven. A continuació la gent va començar a caure", ha relatat una altra supervivent, el fill de 12 anys de la qual també va acabar a terra i amb la roba plena d'empremtes de trepitjades.

Un altre assistent a la festa, identificat com a Zong, ha explicat al 'Shanghai Daily' que, quan estava a prop de la plaça, una "massa enorme" de persones el van empènyer. "No volíem moure'ns cap a l'àrea de la ribera del riu, però no vam tenir opció. De sobte una massa que estava davant de nosaltres va començar a empènyer-nos cap enrere. Vam caure i estàvem enterrats enmig de capes de gent", ha afegit.

Dels 35 morts, d'edats entre 16 i 36 anys, 25 eren dones, la majoria d'uns 20 anys, i els 10 restants, homes, han detallat fonts mèdiques a l'agència Xinhua. Els 48 ferits, també joves la majoria, han estat traslladats a diversos hospitals de la ciutat.

INVESTIGACIÓ OBERTA

Nombrosos ciutadans s'han concentrat a primera hora del dia al lloc dels fets per recordar les víctimes, mentre que la policia xinesa ha obert una investigació per aclarir les causes del succés. El mateix president xinès, Xi Jinping, ha reclamat saber exactament què ha passat i ha subratllat la importància de la prevenció perquè aquest tipus d'accidents no tornin a repetir-se. El Govern de Xangai, per la seva part, ha suspès totes les celebracions d'Any Nou previstes per avui a la ciutat.

Notícies relacionades

El Bund és un dels espais més emblemàtics de la capital econòmica de la Xina, amb vistes als gratacels del Lujiazui, el barri financer, i un dels escenaris habituals de les celebracions de Cap d'Any a la ciutat. L'any passat al voltant de 300.000 persones van assistir a la festa del Bund, una quantitat que va sobrepassar les previsions de les autoritats locals i va provocar un caos de trànsit.

Per a aquest any estava previst limitar l'accés a la zona de les celebracions i, segons el diari oficial, hi van ser convidades unes 2.000 persones.

Temes:

Xangai