INICIATIVA RETIRADA

Polèmica a Marsella per un triangle groc per als sense sostre

Les oenagés denuncien la semblança de la targeta amb l'estrella dels jueus

Arnaud, un habitant sense sostre de Marsella, amb el triangle groc facilitat per l’Ajuntament.

Arnaud, un habitant sense sostre de Marsella, amb el triangle groc facilitat per l’Ajuntament. / AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

A principis de setembre, el Servei d'Atenció Mèdica d'Urgència (Samu) de l'Ajuntament de Marsella, governat per la conservadora Unió per un Moviment Popular (UMP), va oferir a les persones que viuen al carrer portar una targeta sanitària amb les seves dades per facilitar la feina dels serveis socials. Un assumpte polèmic perquè, al contenir informació personal dels sense sostre, el seu número de Seguretat social i les seves patologies, diferents organitzacions van denunciar una violació de la confidencialitat de les dades sanitàries i del secret mèdic.

"També hi ha un risc de discriminació. ¿En què es diferencia l'assistència mèdica a un sense sostre de la de qualsevol altre pacient?", es preguntava Cendrine Labaume, coordinadora de Metges del Món a Marsella. Però la polèmica no es va quedar aquí. El revers de la targeta en qüestió estava il·lustrat amb un triangle groc, que evocava en excés l'estigmatització nazi de la població jueva.

"Més enllà de la sensació desagradable de veure un triangle groc enganxat a la roba d'alguns dels nostres ciutadans, no és acceptable que l'estat de salut, les patologies dels ciutadans estiguin escrites negre sobre blanc sobre el seu pit", va dir la ministra de Salut, Marisol Touraine.

TARGETA NECESSÀRIA

Notícies relacionades

L'ajuntament, per la seva banda, creu que s'ha generat un fals debat i que la targeta és "absolutament necessària". "Estic escandalitzat per les polèmiques absurdes al voltant de la targeta d'urgència del Samu social que no és perquè la vegi tothom, sinó per permetre al personal sanitari tenir les dades essencials per identificar i ajudar eficaçment aquestes persones sense cap vincle social", va assenyalar l'adjunt a l'alcaldia de Marsella, Xavier Mery.

“Comparar el treball del Samu social amb el de la Gestapo és greu”, va afegir el regidor. No obstant, després d'una manifestació dels sense sostre davant l'Ajuntament de Marsella aquest dimecres denunciant la seva "estigmatització", s'ha renunciat a generalitzar la distribució de la controvertida targeta, que ja havia estat entregada a uns 300 individus.