«Europa envia un missatge equivocat als palestins»

Alon Bar, al Museu d’Història dels Jueus de Girona, al febrer.

Alon Bar, al Museu d’Història dels Jueus de Girona, al febrer. / EFE / ROBIN TOWNSEND

3
Es llegeix en minuts
MONTSERRAT RADIGALES / BARCELONA

Alon Bar és ambaixador d'Israel a Espanya des del 2011. L'aprovació per part del Congrés dels Diputats de la proposició que insta al reconeixement de l'Estat palestí motiva aquesta entrevista telefònica.

-¿Què li sembla el que va aprovar dimarts el Parlament espanyol?

-- És difícil parlar d'aquest tema sense parlar del context. De l'onada de violència palestina les últimes setmanes i mesos, animada per un conjunt de declaracions inflamatòries, no només de Hamàs, sinó també de l'Autoritat Palestina i el seu president [Mahmud Abbàs], que creen un clima propici. Els mitjans de comunicació vinculats a Fatah [el partit d'Abbàs] celebren els atemptats; Abbàs va escriure una carta a la família del terrorista que va intentar assassinar un ciutadà a Jerusalem [Yehuda Glick]; hi ha les declaracions d'Abbàs que l'entrada de jueus al Mont del Temple [Esplanada de les Mesquites] embruta no sé què, i les acusacions que el suïcidi d'un conductor d'autobús palestí és responsabilitat dels jueus.

-Abbàs va condemnar l'atemptat a la sinagoga.

-És veritat i n'hem pres nota. Però per un costat hi ha la condemna i per un altre les declaracions inflamatòries que animen a la violència. El primer ministre [israelià], Benjamin Netanyahu, ha fet esforços per calmar la situació, deixant clar que no hi ha cap intenció d'alterar l'statu quo al Mont del Temple o demanant als ministres i membres del Parlament que vagin amb compte amb les seves declaracions. No hi ha missatges similars de l'Autoritat Palestina i el seu president.

-Ja està contextualitzat. ¿Què li sembla el que va aprovar el Congrés?

-Més enllà dels matisos del text, la mateixa decisió no contribueix sinó que allunya la possibilitat de reprendre les negociacions de pau. Els palestins han escollit els últims mesos allunyar-se de la via de la negociació i buscar consol en les accions de la Unió Europea (UE).

-Però la mateixa declaració diu que el reconeixement de l'Estat palestí ha de ser fruit de la negociació. És més ambigua que la que va aprovar el Parlament britànic.-Som molt conscients de les esmenes al text inicial. I ens adonem també de la importància que tots els grups, fins i tot Izquierda Unida, recolzin que el reconeixement ha de ser fruit de les negociacions i que s'ha de fer en el marc de la Unió Europea. Però això no canvia el sentit general del text.

-¿Afectarà això les relacions entre Espanya i Israel?

-No crec que hagi de canviar res en les relacions. El que esperem d'Espanya i d'altres països de la Unió Europea és que siguin més actius a l'hora de tractar de calmar la violència i pressionar els palestins perquè tornin al camí de la negociació. Perquè ara el missatge que els arriba als palestins dels europeus és que no han d'entrar en les negociacions a l'espera que un altre Parlament aprovi una altra resolució.

-¿No creu que reflecteix una gran frustració internacional davant la inexistència d'un procés de pau digne d'aquest nom?

- Sí, però aquestes resolucions tenen un impacte contrari al que intenten els que les impulsen.

-Els palestins diuen que no poden negociar sota la política de fets consumats com l'ampliació dels assentaments.

-Negociar solucions és complicat, perquè s'han de fer concessions. I sembla que rebre declaracions no requereix cap concessió. La gran pregunta és si Europa vol animar aquesta via o no. Aparentment hi ha europeus que pensen diferent i crec que s'equivoquen.

Notícies relacionades

-Hem parlat de l'onada de violència. Des de fora es té la impressió que estan guanyant els extremistes dels dos costats.

-És una preocupació que existeix i els líders de totes les parts han de fer tot el que puguin per evitar-ho. Aquesta última setmana ha quedat molt clar que Netanyahu ho ha entès però no trobem un interlocutor capaç de fer-ho a l'altre costat.