PÀNIC AL CANADÀ

Les autoritats canadenques identifiquen un convers a l'islam com a autor dels atacs d'Ottawa

Tot indica que es tractaria d'un 'llop solitari' que va actuar pel seu compte

Imatges del tiroteig dins del Parlament del Canadà. / AP / THE GLOBE AND MAIL

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Després d'una jornada caòtica que va paralitzar la capital canadenca, es comencen a conèixer els primers detalls de l'assaltant que va matar un cap de l'Exèrcit al costat del Monument als Caiguts i més tard va sembrar el pànic disparant a la seu del Parlament. El pistoler ha estat identificat com a Michel Zehaf-Bibeau, un ciutadà canadenc de 32 anys a qui s'havia retirat el passaport tement que viatgés a l'estranger per unir-se a algun grup gihadista. Convertit a l'islam des de feia alguns anys, acumulava un historial de petits delictes, segons la informació difosa pels mitjans canadencs. Bibeau va acabar sent abatut per un policia.

Tot indica, per tant, que es tracta d'un 'llop solitari', un terrorista que actua pel seu propi compte sense suport d'una organització. El seu perfil és molt semblant al de Martin Couture-Rouleau, el convers de 25 anys que va matar dilluns un soldat i en va ferir un altre a l'atropellar-los als afores de Mont-real. Aquest últim individu va ser detingut breument al juliol quan pretenia volar a Turquia des d'un aeroport canadenc.

La policia canadenca va buscar durant tota la jornada "dues o tres" persones més que podrien haver participat en l'atac. Va segellar el centre de la ciutat i va demanar a la ciutadania que es quedés a casa seva. Al Parlament, molts empleats i alguns periodistes es van haver de quedar prop de 10 hores tancats fins que la policia va donar per rastrejat l'edifici.

"EXPERIÈNCIA TRAUMÀTICA"

"Sembla que ha sigut un sol pistoler, i el pistoler està mort", va dir dimecres a la CNN l'alcalde d'Ottawa, Jim Watson. "Però, òbviament, ha sigut una experiència traumàtica, no només per a la nostra ciutat, sinó per a tot el país". En un discurs televisat a la nació, el primer ministre, Stephen Harper, va dir que encara no era clar si l'assaltant va actuar sol i va descriure l'atac com un "atemptat terrorista". "Els esdeveniments d'aquesta setmana són un sinistre recordatori que el Canadà no és immune a la classe d'atemptats terroristes que hem vist en altres llocs del món".

"Però que ningú s'equivoqui: no ens intimidaran. El Canadà no serà mai intimidat", va afegir el mandatari conservador. El Canadà forma part de la coalició liderada pels Estats Units que intenta contenir l'avanç de les milícies de l'Estat Islàmic al Pròxim Orient, i només 24 hores abans dels atacs a Ottawa, sis dels seus caces de guerra sortien cap al golf Pèrsic per sumar-se als bombardejos aliats a l'Iraq. El Parlament canadenc, a més, havia de debatre aquesta mateixa setmana noves mesures per reforçar els poders de la policia en la lluita antiterrorista.

Notícies relacionades

El Govern canadenc havia retirat el passaport a Bibeau al considerar-lo un "viatger d'alt risc" per les seves simpaties pel gihadisme, una categoria que, segons sembla, comparteixen 90 canadencs més. Fill d'una parella divorciada, l'empresari quebequès, Bulgasem Zehaf, i l'alta funcionària d'immigració, Susan Bibeau, l'assaltant es va criar a l'est del Canadà i va passar uns anys a Líbia abans de tornar al país, on va treballar com a obrer i miner, segons fonts del seu entorn citades per la premsa canadenca. 

Al seu full policial s'acumulaven des de fa 15 anys petits delictes, com possessió de drogues, robatori i falsificació de targeta de crèdit.