ALERTA DE LA DEFENSA NORD-AMERICANA

Les forces aèries dels EUA i el Canadà es mobilitzen després de l'atac

La Casa Blanca ofereix assistència al país veí pel tiroteig a les proximitats de l'edifici del Parlament

1
Es llegeix en minuts

El Govern dels EUA ha ofert assistència al Canadà després de l'atac armat perpetrat aquest dimecres a les proximitats de l'edifici del Parlament a Ottawaatac Parlament Ottawa, i ha ordenat que s'elevi el nivell d'alerta a totes les seves oficines de camp, igual que al Comando de Defensa Aeroespacial Nord-americà (NORAD).

"El NORAD [l'organització 'binacional' conjunta dels EUA i el Canadà] està fent tots els passos apropiats i prudents per estar en condicions adequades de respondre ràpidament a qualsevol incident que afecti l'aviació al Canadà", ha afirmat el Comando en el seu compte oficial de la xarxa social Twitter.

Segons han informat fonts oficials, el president Barack Obama, que ha estat informat dels fets d'Ottawa per la seva assessora de seguretat i lluita antiterrorista, Lisa Monaco, ha parlat per telèfon amb el primer ministre canadenc, Stephen Harper, però els detalls de la conversa encara no han transcendit.

AVIAT PER AFIRMAR QUE ÉS UN ATAC TERRORISTA

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, ha dit en la seva roda de premsa diària que és molt aviat per afirmar si els EUA consideren l'atac un acte terrorista, ja que la informació sobre els fets "encara és incompleta". Segons Earnest, funcionaris nord-americans estan en contacte amb els seus homòlegs canadencs i han ofert assistència.

"El Canadà és un dels amics i aliats més pròxims dels Estats Units", ha subratllat Earnest, després d'enviar el condol a la família del soldat ferit en l'atac, que ha mort després de ser traslladat a un centre hospitalari d'Ottawa.

Notícies relacionades

L'atac al Parlament canadenc s'ha produït quan un individu armat ha disparat contra un soldat. L'atacant ha estat posteriorment abatut per la Policia, que investiga si dues persones més han participat en l'acció.

El primer ministre canadenc, que en el moment de l'atac era a Parliament Hill, el complex d'edificis que alberga el Parlament i les seves oficines, ha estat traslladat a un altre lloc per unitats especials de la Policia.