BRONCA POLÍTICA A BOGOTÀ

Colòmbia, dividida pels suposats nexes d'Uribe amb els narcos i els paramilitars

El Congrés debat durant nou hores sobre el passat de l'expresident, que afirma ser víctima d'una campanya de linxament

L’expresident Álvaro Uribe, després de retirar-se del debat al Congrés, dimecres a Bogotà.

L’expresident Álvaro Uribe, després de retirar-se del debat al Congrés, dimecres a Bogotà. / EFE / MAURICIO DUEÑAS CASTAÑEDA

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

"Pluja de denúncies", ha dit Radio Caracol sobre les nou hores d'encesa discussió al Congrés de Colòmbia sobre els possibles vincles de l'expresident Álvaro Uribe Vélez amb narcotraficants grups paramilitars d'extrema dreta que han estat responsables de la mort de milers de colombians. El debat havia estat convocat pel diputat del Pol Democràtic (esquerres) Iván Cepeda. El seu pare va ser assassinat per una d'aquetes faccions armades. Uribe --el seu pare també va ser víctima fatal, però de la guerrilla-- ha denunciat una conspiració en contra seu, de la qual l'actual president del país, Juan Manuel Santos, no seria aliè. "Aquí hi ha el propòsit d'investigar Uribe per actuar a favor dels governs del terrorisme", ha dit Santos, ara senador. "El Congrés de la República va quedar fracturat", ha assenyalat per la seva part la revista 'Semana'.

Uribe, que va ser president entre el 2002 i el 2010, hauria seguit en el poder si el Tribunal Suprem no hagués impedit una maniobra política. Llavors va trencar amb Santos i va formar un partit, Centre Democràtic, encara que és de dretes, amb el qual busca minar el procés de pau que l'actual Govern tira endavant amb les FARC.

L'exmandatari, que s'ha negat fins i tot a validar la victòria electoral de Santos que li va donar el dret a un segon període, ha arribat aquest dimecres al Congrés blindat pels seus coreligionaris, però ha abandonat ràpidament el ple. "Fugir pels passadissos del Congrés per evadir un debat és un espectacle lamentable que només és comprable, metafòricament, amb una sangonera fugint per una claveguera", ha assenyalat la diputada verda Claudia López.

DEBAT DOLORÓS

La televisió ha seguit la baralla parlamentària com si fos un culebró. Però el que s'ha debatut és seriós i dolorós.  El diputat Cepeda, del Pol Democràtic, és fill de l'assassinat dirigent Manuel Cepeda Vargas, que va morir en un crim comès per paramilitars en complicitat amb membres de la força pública.

Cepeda ha presentat documentació escrita i audiovisual al·lusiva a la carrera d'Uribe. Cada pas, segons el parlamentari, exhibeix marques que la justícia hauria de dilucidar i que porten pels camins de Pablo Escobar i el paramilitarisme.

Uribe no l'ha escoltat. Quan Cepeda ha acabat la seva exposició, l'expresident ha tornat a entrar a l'hemicicle. Ha qualificat de mentider i aliat de la insurgència el seu oponent i ha considerat que el debat ha estat un acte de linxament. L'excap d'Estat ha rebutjat que se'l relacioni amb el polèmic 'hacker' Andrés Sepúlveda, que va interceptar les converses entre els representants de Santos i les FARC a l'Havana. "L'únic 'hacker' que jo necessito és el 'hacker' del meu afecte pels meus colombians, per interceptar el cor dels meus compatriotes i ficar-me en aquest cor per sempre", ha dit Uribe en to melodramàtic.

"TRIST ESPECTACLE"

Notícies relacionades

El ministre de l'Interior, Juan Fernando Cristo, ha afirmat que Uribe ha ofert un "trist espectacle". Jimmy Chamorro, diputat del Partit de la U (oficialisme), ha estat més dur:  ha anunciat accions legals contra l'expresident després que aquest l'acusés de haver rebut diners del narcotràfic. Hollman Morris, el gerent del canal televisiu Capital, també ha anunciat una querella contra Uribe per haver vinculat aquest mitjà amb la guerrilla.

López, que al llarg de la seva carrera política ha desemmascarat l'anomenda "parapolítica", com es coneixen les relacions entre congressistes i aquests grups armats, ha instat Uribe a reconèixer les seves accions com a contribució a l'entesa nacional. "Jo no el vull veure amb grillons en una presó, això impossibilitaria la pau a Colòmbia, però tampoc vull veure el senyor Timochenko (cap de les FARC) podrint-se en una presó 40 anys. Ho hem de reconèixer i passar això als tribunals i les comissions de la veritat que ens pugui treure d'aquest embolic", ha assenyalat. Després del debat, Colòmbia està encara més dividida.