repartiment de càrrecs

Espanya salva la cara en la nova Comissió Europea amb Arias Cañete al capdavant d'Energia

El pols energètic amb Rússia dóna pes a la cartera que ocuparà l'exministre

Miguel Arias Cañete, ahir a la nit, valorant els resultats electorals.

Miguel Arias Cañete, ahir a la nit, valorant els resultats electorals. / EFE / ALBERTO MARTÍN

1
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

La representació espanyola al col·legi de comissaris europeus recaurà sobre la figura de l'exministre d'Agricultura Miguel Arias Cañete al capdavant de la cartera d'Energia i Canvi Climàtic. És, finalment, el paper que li ha atribuït el president de la Comissió Europea, el conservador Jean-Jean Claude Juncker, que avui ha fet pública la composició del nou Executiu comunitari.

La nova Comissió Europea presenta una nova estructura respecte de les anteriors. Set vicepresidents, supercomissaris, formaran el nucli dur i seran els encarregats de fer de pont entre la presidència i els diferents comissaris, amb dret de veto sobre els últims. El comissari d'Afers Econòmics, un dels més importants, serà el francès Pierre Moscovici, però sota el paraigua d'un vicepresident, el finlandès Jykri Katainen, abanderat de l'austeritat.

Notícies relacionades

La cartera d'Energia salva la cara a Espanya, amb un important pes en l'actual Executiu amb el comissari Joaquín Almunia al capdavant de la fonamental cartera de Competència. Després d'evitar la cartera d'Innovació que inicialment se li atribuïa –amb molt poc pes–, Arias Cañete es farà càrrec d'Energia, una àrea especialment sensible en l'actualitat pels reptes energètics que afronta Europa en el seu pols amb Rússia, principal subministrador de gas.

La nova Comissió presentada per Juncker haurà de passar l'examen del Parlament Europeu, amb potestat per llançar-la  enrere, abans de començar a treballar a principis de novembre. Un tràmit que no es presenta fàcil per a Arias Cañete. El seu comentari de no mostrar la superioritat intel·lectual al debatre amb una dona per no semblar masclista li pot passar factura. A ell  i a Juncker, que l'ha introduït en el seu equip. De fet, al ser preguntat explícitament sobre aquest tema durant la seva compareixença de premsa, Juncker ha assegurat que espera que Cañete demostri davant el Parlament "que no és el que la gent pensa".