CONSELL DE SEGURETAT

L'ONU inclou Boko Haram en la llista de grups terroristes per vincles amb Al-Qaida

La mesura havia estat sol·licitada per Nigèria després del segrest massiu de més de 200 nenes

Manifestació per l’alliberament de les nenes segrestades, aquest dijous a Abuya (Nigèria).

Manifestació per l’alliberament de les nenes segrestades, aquest dijous a Abuya (Nigèria). / AFOLABI SOTUNDE (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat aquest dijous incloure el grup radical islàmic Boko Haram en la seva llista de grups considerats terroristes pels seus vincles amb la xarxa Al-Qaida. Això implica la imposició de sancions.

La mesura havia estat sol·licitada pel Govern nigerià al comitè que s'encarrega de les sancions internacionals a la xarxa terrorista Al-Qaida i suposa la imposició al grup radical d'un embargament d'armes i d'una congelació d'actius.

El pas arriba després de la indignació internacional que ha provocat el segrest de gairebé 300 nenes per part de Boko Haram, un grup que es calcula que ha assassinat més de 3.000 persones en atemptats perpetrats en els últims cinc anys a Nigèria.

El comitè assegura que aquest grup ha mantingut una relació amb Al-Qaida al Magrib Islàmic que inclou entrenament i suport material, a més de comptar amb alguns membres que van lluitar al costat d'aquest grup terrorista a Mali el 2011 i el 2012.

Crims atroços

"El Consell de Seguretat ha fet avui un pas important en suport dels esforços del Govern nigerià per derrotar Boko Haram i perquè els seus líders paguin pels crims atroços que cometen", ha dit l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Samantha Power.

Per la seva banda, la directora executiva d'ONU Dones, la sud-africana Phumzile Mlambo, l'organització del qual s'ha sumat a les denúncies contra el grup radical, ha donat la benvinguda a l'anunci del comitè de sancions.

Llei islàmica

Notícies relacionades

Boko Haram, que significa en llengües locals "l'educació no islàmica és pecat", lluita per imposar la seva interpretació de la xaria o llei islàmica a Nigèria, país de majoria musulmana al nord i predominantment cristià al sud.

Amb uns 170 milions d'habitants integrats en més de 200 grups tribals, Nigèria, el país més poblat de l'Àfrica, pateix múltiples tensions per les seves diferències polítiques, socioeconòmiques, religioses i territorials.