RECERCA AMB AJUDA INTERNACIONAL

Nigèria sospita que les nenes segrestades han estat repartides per tot el país

L'Exèrcit nigerià no ha trobat cap pista que les menors siguin al bosc de Sambisa, base d'operacions de la milícia islamista Boko Haram

Una dona sosté una pancarta per l’alliberament de les nenes segrestades, a Abidjan (Costa d’Ivori), aquest dilluns.

Una dona sosté una pancarta per l’alliberament de les nenes segrestades, a Abidjan (Costa d’Ivori), aquest dilluns. / SIA KAMBOU (AFP)

1
Es llegeix en minuts

El Govern de Nigèria descarta que les més de 200 nenes segrestades per la milícia radical de Boko Haram siguin encara al bosc de Sambisa, refugi i base d'operacions d'aquest grup armat, i sospita que poden haver estat dividides en diversos grups distribuïts per tot el país.

"No hi ha indicis que demostrin que les nostres nenes siguin encara al bosc. Tampoc hi ha indicis que les hagin tretes del país", va manifestar el ministre d'Informació, Labaran Maku, en una entrevista televisada dilluns a la nit i reproduïda aquest dimarts pel diari local The Punch.

Les tasques de recerca de l'Exèrcit nigerià, recolzat per l'ajuda internacional, s'han centrat en el bosc de Sambisa, a l'estat de Borno, al nord, on se sospitava que les havien portat després del segrest.

Al no trobar cap pista que demostri que puguin ser en aquella zona, el ministre va assenyalar: "Hi ha possibilitats que les nenes hagin estat dividides en grups i que es trobin en diverses zones del país". Maku va negar, a més, les informacions que asseguren que les nenes han estat traslladades fora de Nigèria.

"Alguns han dit que les han vist al Camerun i a la República Centreafricana. Però no hi ha proves que ho demostrin", va argumentar Maku, que també va reconèixer que és "difícil" lluitar contra els membres de Boko Haram.

Negociació

El ministre va aprofitar l'entrevista per instar el Govern Federal a negociar amb Boko Haram l'alliberament de les nenes segrestades en una escola de Chibok el 14 d'abril. El líder de Boko Haram, Abu-Bakr Shekauva amenaçar públicament de vendre les escolars i va exigir la llibertat dels seus militants per posar fi al segrest de les menors.

Dissabte passat, Nigèria i els seus quatre països veïns --Níger, el Txad, Togo Benin-- van acordar declarar la guerra al grup terrorista, per la qual cosa comptaran amb el recolzament de França, els Estats Units i el Regne Unit.

Musulmans i cristians

Notícies relacionades

Boko Haram, que significa en llengües locals "l'educació no islàmica és pecat", lluita per imposar la 'xaria' (llei islàmica) a Nigèria, país de majoria musulmana al nord i predominantment cristiana al sud.

Des que la Policia va acabar el 2009 amb el llavors líder de Boko Haram, Mohammad Iussuf, els radicals mantenen una sanguinària campanya que ha causat més de 3.000 morts.