terrorisme AL PAÍS AFRICÀ

Almenys 118 morts a l'esclatar dos cotxes bomba a Nigèria

La majoria de les víctimes són dones que anaven al mercat de Jos

Boko Haram pot haver dispersat pel país les més de 200 nenes raptades

Bombers extingeixen el foc, després de l’atemptat doble a Jos, ahir.

Bombers extingeixen el foc, després de l’atemptat doble a Jos, ahir. / AFP

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
LAGOS

Almenys 118 persones van morir ahir arran de l'explosió de dos cotxes bomba en un concorregut mercat de la ciutat de Jos, al centre de Ni-gèria. En l'atac també van resultar ferides algunes desenes de persones, segons va indicar Chris Olakpe, comissari de la policia de l'estat de Plateau, del qual Jos és capital.

Les explosions es van produir en un interval d'uns 15 minuts al mercat de Terminus, a prop de l'estació de tren del mateix nom. Les autoritats creuen que el nombre de víctimes -la majoria dones- podria ser encara més elevat perquè el mercat estava ple de gom a gom en el moment de l'atemptat, cap a les tres de la tarda, hora local.

Agents de seguretat van ser desplaçats fins al lloc dels fets, mentre els ferits eren traslladats als hospitals per ser atesos. «Hem iniciat una investigació sobre el succés, però volem que la gent estigui tranquil·la i resi per la víctimes», va dir una portaveu oficial de l'estat de Plateau.

El president de Nigèria, Good-luck Jonathan, va condemnar el doble atemptat a través d'un comunicat i va qualificar-ne els autors de «cruels i malvats». Jonathan va traslladar el seu condol a les famílies de les víctimes, sense precisar-ne el nombre, i va assegurar a tots els nigerians que el seu Govern «segueix disposat a guanyar la guerra contra el terrorisme», en al·lusió a la secta islamista Boko Haram.

CINC ANYS D'ATACS MORTALS / Encara que aquest grup fanàtic no es va declarar autor del doble atemptat d'ahir, ja ha assassinat a Nigèria més de 3.000 persones en els últims cinc anys en nombrosos atacs i, des de fa més d'un mes, manté segrestades més de 200 nenes d'una escola de secundària a Chibok, a l'estat de Borno, al nord.

Notícies relacionades

Aquest rapte de menors massiu ha originat una àmplia campanya internacional de protesta i d'indignació. Diversos països, com ara els Estats Units i el Regne Unit, han prestat el seu suport militar per localitzar les noies i neutralitzar els terroristes.

Ahir mateix, fonts oficials nigerianes van expressar la seva sospita que els insurgents de Boko Haram hagin pogut dispersar les noies entre diferents punts del nord del país amb l'objectiu de dificultar-ne el rescat, segons informa Efe.