COMMOCIÓ PER UN RAPTE MASSIU

'Drones' dels EUA sobrevolen Nigèria per buscar les nenes

Washington admet que els seus avions no tripulats ajuden en l'operació de rescat

Alguns pares identifiquen les seves filles en l'últim vídeo de les segrestades

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
ABUJA / WASHINGTON

La comunitat internacional ha posat tota la carn a la graella per localitzar i rescatar les 223 escolars segrestades pel grup islamista nigerià Boko Haram. Avions no tripulats nord-americans, més coneguts amb el nom de drones, ja sobrevolen les regions remotes del nord-est de Nigèria, segons va informar ahir des de Washington el Departament d'Estat dels EUA.

«Hem compartit imatges comercials per satèl·lit i estem portant a terme vols d'unitats d'ISR (intel·ligència, reconeixement i vigilància, d'acord amb les seves sigles en anglès) sobre Nigèria amb el permís del Govern» (nigerià), va declarar Jen Psaki, portaveu del Departament d'Estat nord-americà. Els equips nord-americans estan «aprofundint en la recerca i s'estan coordinant estretament tant amb el Govern nigerià com amb els socis internacionals i els aliats», va indicar la portaveu.

Als avions no tripulats nord-americans podrien ben aviat seguir els britànics. Un portaveu del premier del Regne Unit, David Cameron, va desvelar que el Govern del seu país estudia la possibilitat d'enviar drones a Nigèria tot i que de moment no s'ha rebut cap petició formal de l'Executiu nigerià.

DESPLEGAMENT A L'ÀFRICA / També ahir va transcendir que es trobava a Nigèria David Rodríguez, comandant de les tropes nord-americanes a l'Àfrica (Africom), per «discutir l'ajuda nord-americana en les operacions de recerca, així com la totalitat de la cooperació» entre les tropes nord-americanes i nigerianes. Fonts que van requerir l'anonimat van assegurar que l'oficial va arribar a Nigèria dilluns i que tenia previst entrevistar-se amb alts oficials de les Forces Armades nigerianes, a més a més de diplomàtics del seu país.

Notícies relacionades

El segrest de més de dos centenars d'escolars amb edats compreses entre els 12 i els 15 anys d'una escola a Chibok, a la vora de la frontera amb el Camerun, ha desfermat una onada de solidaritat internacional. Inicialment, el grup va amenaçar de vendre les nenes als mercats de tràfic d'esclaves, malgrat que dilluns, en una gravació de vídeo, el seu líder, Abu-bakr Xekau, va oferir intercanviar aquelles que s'haguessin convertit a l'islam per presos de Boko Haram. A la cinta, a més a més, es va mostrar més d'un centenar de nenes en un indret desconegut guarnides amb el vel islàmic i recitant la fatiha, els primers versicles de l'Alcorà.

Alguns pares que van veure la cinta per televisió van identificar les seves filles. «El vídeo va provocar l'ansietat dels pares, però els passos adoptats pels governs i l'arribada de tropes estrangeres estan elevant la nostra moral», va afirmar una portaveu de les famílies.