conflicte arabo-israelià

Kerry indigna Israel a l'al·ludir a «un Estat d'apartheid»

Els EUA creuen que el país jueu s'arrisca a crear ciutadans de dues categories

El secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, a Washington, ahir.

El secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, a Washington, ahir. / afp / alex wong

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha tornat a contrariar els israelians, a qui fa unes setmanes va atribuir la part més gran de la culpa que el diàleg amb els palestins no funcioni. El digital nord-americà The Daily Beast va difondre ahir el contingut d'una gravació efectuada en una reunió que Kerry va mantenir divendres amb la Comissió Trilateral, grup que va néixer per fomentar la cooperació entre Amèrica del Nord, Europa i el Japó.

En la trobada, Kerry va advertir que «Israel corre el risc de convertir-se en un estat d'apartheid» o de perdre el seu caràcter jueu si no aconsegueix aviat un acord amb els palestins que impliqui la coexistència de dos estats. Fins al moment, cap representant nord-americà del rang de Kerry havia utilitzat la paraula apartheid en referència a l'Estat d'Israel.

«La solució de dos estats és l'única alternativa real perquè un estat unitari acaba sent d'apartheid amb ciutadans de segona classe, o destruint la capacitat d'Israel de ser un estat jueu», va afirmar Kerry.

Notícies relacionades

El secretari d'Estat va alertar que el fracàs de les negociacions podria provocar un augment de la violència dels palestins a Cisjordània. «La gent està tan frustrada amb el seu destí que pot començar a prendre altres opcions i tornar als llocs foscos en què va estar abans», va dir Kerry, que va condemnar els israelians per seguir ampliant les colònies en territori palestí.

El termini inicial perquè palestins i israelians negociessin expirava avui, però Kerry ha intentat prolongar el diàleg sense èxit. Israel va suspendre les negociacions la setmana passada després de l'anunci del pacte entre l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) i Hamàs per formar un Govern d'unitat i celebrar eleccions. El Govern israelià no va comentar les paraules de Kerry, però Dani Dayan, un dels líders del Consell Yesha, que representa els colons jueus de Cisjordània, va assenyalar que «Kerry s'ha superat a ell mateix demostrant una falta total de comprensió del conflicte de l'Orient Mitjà». «La seva equació de l'Estat democràtic d'Israel i l'apartheid de Sud-àfrica és un veritable insult als pobles d'Israel i Sud-àfrica», va afegir Dayan.